EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Sute de oameni vor fi concediați dintr-o companie cunoscută în România. Aceștia cer 16 salarii compensatorii

Sute de angajați ai unei companii cu renume în România sunt îngrijorați. Deținătorul companiei s-a hotărât că este timpul pentru a concedia 200 de angajați, însă aceștia nu vor rămâne fără bani. Ar putea primi 16 salarii compensatorii din partea conducerii.

Este vorba despre complexul Energetic Oltenia, care a ajuns într-o situație complicată. 200 de oameni din cei 13.000 vor rămâne fără loc de muncă. Își vor elibera postul în mod voluntar în luna iunie și ar putea primi patru salarii compensatorii. Aceștia nu au acceptat doar patru salarii și au cerut 16.

Pe lista persoanelor care vor părăsi compania se află acei angajați care se încadrează criteriilor de pensionare, persoanele care au probleme serioase de sănătate, dar și cei care cer oprirea contractelor individuale de muncă.

Sorin Boza, managerul CEO, a afirmat că persoanele care vor părăsi firma în mod voluntar, vor beneficia de patru salarii compensatorii.

„Complexul Energetic Oltenia nu dă afară oameni. Dacă ofeream mai multe salarii, plecau mult mai mulți și am încercat prin aceste patru salarii să putem ajuta oamenii care sunt bolnavi și doresc să plece, cum a fost și anul trecut. Dacă ofeream zece salarii, jumătate dintre angajații complexului plecau și atunci ne dorim să nu plece oamenii, ne dorim ca acest program de 200 să fie accesat doar de către oamenii care într-adevăr au probleme și doresc să-și încheie activitatea, din diferite motive, medicale în special”, a afirmat Sorin Boza, citat de mediafax.

Această listă cu cererile salariaților va fi verificată în cadrul unei ședințe de comisie mixtă: administrație-sindicate, anunță reprezentanții companiei.

„Dacă mâine dimineață, Complexul Energetic Oltenia și-ar permite să dea 16 salarii, ne-am trezi că pleacă toți oamenii buni, dar nu acesta este scopul. Vom face o listă, vor fi plecări voluntare, omul va decide, nu nominalizăm noi cine să plece. Această listă va fi analizată într-o ședință de comisie mixtă”, a mai precizat Sorin Boza.

Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, membru al Federației Energetica, nu este mulțumit. Acesta este de părere că persoanele disponibilizate la cerere ar trebui să beneficieze de 16 salarii compensatorii.

„Cred că ar fi normal să se dea, nu 14 cum este în contract, ci 16, pentru că nu vor beneficia de acele salarii de compensare, adică ordonanța nu este valabilă. Eu sunt ferm convins că vor pleca din producție, cei mai mulți bolnavi sunt în producție, vor fi vizați cei cu boli, chiar dacă ei spun altceva, că este la cerere. Sunt prevăzute și 16 salarii, dacă CEO îi disponibilizează, adică nu mai au nevoie de serviciile lor, eu zic că trebuie să fie încadrați acolo, nicidecum la cerere. Cu acele patru salarii este vorba despre disponibilizare la cerere. Adică îl obligă să-și facă o cerere. Este articol care spune clar că pentru disponibilizarea colectivă de 200 de oameni sunt 16 salarii, 14 este în contract, dar eu cer 16. Pentru că nu mai au salarii de completare, nimic. Forțează oamenii să facă cerere. Sunt două articole în CCM: unul, disponibilizare la cerere cu patru salarii și disponibilizare colectivă la cererea complexului, cu 14 salarii. Eu cer 16. Mai trimiți 200 de oameni acasă, din moment ce nu ai personal suficient în producție. În TESA trebuia să dea 200 afară, nu în producție”, a explicat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata