Programul „Prima casă” 2019 a început. Care sunt condițiile de acceptare și cât la sută garantează statul în acest an

5

Românii se pot bucura în continuare de programul „Prima casă”, pentru a-și achiziționa sau construi o locuință, iar statul le asigură în proporție de 40% sau 50% creditul pe care îl face cumpărătorul la finanțator.

Pentru a reuși să intre în posesia acestui credit, persoana care îl solicită, trebuie să respecte mai multe condiții. Trebuie să aibă un avans de minim 5% din valoarea locuinței pe care și-o dorește și să nu înstrăineze locuința cumpărată prin programul de cinci ani, sunt doar două dintre aceste condiții.

Citeste si:  Misiunea FMI a sosit la Bucureşti, pe fondul protestelor de stradă

De puțin timp, autoritățile au anunțat lansarea ediției din anul 2019 a programului, ceea ce înseamnă că românii se pot înscrie la bănci.

Lansarea ediției din 2019 a programului „Prima casă” a fost anunțat de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Această informare a venit după ce a fost alocat un buget de două miliarde de lei pentru această ediție, de către Guvern.

Ordonanța de Urgență nr.60/2009 hotărăște că prin casă „în sensul programului «Prima casă» se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile, aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii”.

Pentru a putea beneficia de un astfel de credit prin intermediul programului, doritorii trebuie să respecte anumite condiții: solicitantul trebuie să declare pe propria răspundere că nu este proprietar al altei locuințe exclusive sau împreună cu soțul sau soția sa, cumpără sau construiește un singur imobil printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului, are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Citeste si:  Cotnari SA investeşte 4 milioane de euro în extinderea podgoriei

Statul poate să garanteze maxim 50% din valoarea finanțării, arată OUG nr 60/2009. Se exceptă dobânzile și spezele bancare. Conform Avocatnet.ro, pentru restul locuințelor, statul va putea garanta maxim 40% din valoarea finanțării.

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata