3 motive pentru care să investești în fondurile de indici

117

Dacă vrei să investești în fondurile de indici, însă nu îți este extrem de clar mecanismul din spatele lor, vrem să lămurim împreună câteva concepte de bază, pentru a înțelege mai bine cum funcționează acestea:

Piața (Bursa) este reprezentată de o serie de indici bursieri, ce reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii listate, sau evoluția anumitor sectoare importante dintr-o economie (energetic, financiar etc).

Ce este un indice bursier?

Sursa foto:

Iată care sunt principalele caracteristici ale unui indice bursier:  

  • Este un coș de acțiuni, format din acțiunile companiilor listate, ce fac parte din componența indicelui respectiv, într-o anumită pondere;
  • Reprezintă un instrument utilizat de investitori pentru a descrie piața de capital;
  • De asemenea, poate fi definit și ca un indicator ce indică evoluția preturilor unui anumit grup de companii, din componența acestuia.

Iată un exemplu: Bursa de Valori din București (BVB) deține 9 indici bursieri. Primul indice dezvoltat a fost BET Index, acesta reflectând evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată BVB, exclusiv SIF-urile (Societăți de Investiții Financiare)

Conform site-ului BVB, structura indicelui bursier BET Index are următoarea componență:

Citeste si:  Cum devii mai productiv: 5 moduri simple si eficiente

Cum se realizează investiția într-un indice bursier?

O astfel de investiție se poate realiza prin două modalități:

  1. Individual și direct, urmărind zilnic piețele și realizând operațiuni pe cont propriu, prin achiziționarea fiecărei acțiuni componente, cu respectarea ponderii deținute în indice;
  2. Pasiv, prin cumpărarea unei unități de fond, deținute de un asset manager (SAI – Societate de Administrare a Investițiilor), ce deține în administrare fonduri de indici bursieri.

SAI Certinvest și primele fonduri de indici din România

Unii asset manageri consideră indicii bursieri ca fiind o reală oportunitate pentru investitorii cu apetit la risc, lansând astfel produse care să le permită investiții în acțiuni (în mod pasiv), prin intermediul fondurilor de indici.

În urma cu 9 ani, SAI Certinvest lansa (în premieră pentru piața de capital românească) primele 3 fonduri ce replică în structura lor investițională indicii bursieri BET, BET-FI, BET-XT Index, în proporție de minim 90%. Ca urmare a evoluției prețurilor acțiunilor dintr-un indice, atât compoziția indicelui, cât și compoziția fondului care îl replică, se vor modifica în timp real.

SAI Certinvest permite achiziționarea / răscumpararea unităților de fond prin platforma Invest Online.

Citeste si:  Care sunt principalele tipuri de găzduire web – ce trebuie sa iei in calcul cand lansezi pagina web pentru afacerea ta

 

De ce să investești în fondurile de indici printr-un SAI?

Sursa foto:

Iată 3 motive:

 

  • Printr-un cost redus (investitorii în fondurile de indici nu suportă decât comisioanele aferente fondului), poți obține acces la un portofoliu diversificat de acțiuni. În cazul în care nu ai timp să urmărești în timp real evoluția acțiunilor, dar îți propui să adopți un comportament investițional pasiv și constant (investind cel puțin lunar), poți obține randamente ferite de volatilitatea individuală a unei anumite acțiuni.

 

În cazul efectuării unor operațiuni individuale, există costuri pentru fiecare tranzacționare.  

 

Citeste si:  5 motive mai puțin evidente pentru care este bine să existe un dozator de apă la birou
  • Investiția se realizează foarte simplu, prin cumpărarea la început a cel puțin unei unități de fond (valoarea unei unități de fond poate varia între 100 și 250 lei). Cu alte cuvinte, cu doar câteva sute de lei, poți deveni acționar la companiile aflate în componenta indicelui ales.  

 

 

  • Investiția prezintă un risc mai scăzut, datorită diversității din componența indicelui respectiv, precum și mai multă transparență, prin publicarea zilnică (pe site-ul asset managerului) a situației valorii unitare a activului net (VUAN).

 

Administratorii de fonduri consideră că investitorii de retail, cu apetit pentru risc și experiență redusă pe piața de capital, trebuie să investească în indicii pieței la intervale regulate de timp, prin intermediul fondurilor de indici.

Astfel, investitorii pot realiza costuri medii ponderate de achiziție optimizate, evitând totodată eventualele presiuni de ordin emoțional, cauzate de alegerea neinspirată a unei acțiuni mai puțin performante, în detrimentul altora cu randamente superioare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata