O nouă armata va ține Rusia la distanță? Ce părere are Tăriceanu despre această propunere

Emanuel Macron, președintele Franței, a surprins cu un proiect inovator. Acesta propune înființarea unei armate a Uniunii Europene, care să protejeze Europa de amenințările Federației Ruse. În fond, aceasta ar fi o armată separată de NATO, având în vedere că majoritatea țărilor din Uniunea Europeană fac parte și din blocul Nord-Atlantic. Ideea președintelor nu îi surâde însă lui Tăriceanu. Liderului ALDE nu îi surâde acest plan.

România se împotrivește Uniunii Europene. Nu în toate privințele, ci doar în cadrul unui proiect foarte pretențios. Președintele Franței, Emanuel Macron se gândește la înființarea unei armate a UE, care să țină deoparte Rusia lui Vladimir Putin. Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului, nici nu vrea să-și imagineze că se va ajunge la așa ceva.

Citeste si:  Incepând cu data de 15.06.2020, oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoşani va relua activitatea de relaţii cu publicul,Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoşani va relua activitatea

“Eu nu aş vrea să abandonăm ceea ce s-a dovedit a fi un instrument extraordinar militar şi politic. Şi anume NATO. Pentru că, în primul rând, NATO nu a fost pălăria pentru asigurarea apărării comune în faţa ameninţărilor din diferite zone, pentru europeni vorbind de Rusia sau de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece. Dar NATO a fost şi un spaţiu de garantare a apartenenţei a tuturor acestor state la lumea liberă. Şi pentru noi acesta este un element fundamental. Nu am aderat la NATO strict pentru componenta militară a fost şi o componentă politică. Trebuie să ţinem cont de acest lucru. Şi cred că NATO ar trebui să continue să existe cu o contribuţie echitabilă a tuturor. Trump are dreptate că NATO este aprope exclusiv lăsat pe cârca americanilor, are nişte costuri uriaşe şi ţări care au capacitate economică mai mare să susţină cheltuielile NATO nu au făcut-o”, a afirmat Tăriceanu, potrivit adevarul.ro

Citeste si:  Dosarul Loteria II, amânat pentru 24 septembrie

Iar lucrurile nu se încheie aici. Șeful Senatului are habar de ce s-a gândit președintele Franței la o astfel de idee.

“Noi ca ţară mult mai mică şi mai săracă decât ţările din vestul Europei, am consimţit să cheltuim 2% din PIB pentru dotare, înzestrare în timp ce alte ţări au cheltuit 1%, având un PIB mult mai mare decât al nostru. Deci eu cred că ar trebui mai degrabă întărit NATO, şi sigur, dacă există anumite nevoi complementare, putem să le suplinim. Dar creearea armatei europene este după părerea mea un instrument prin care să fie ajutată industria de apărare europeană. E de acuzat acest lucru ? Nu. Fără îndoială şi Uniunea Europeană sau ţări mari din UE au industrii puternice în domeniul militar care ar trebui să beneficieze de o anumită susţinere şi în competiţie pe care o avem cu SUA, de foarte multe ori firmele americane par să câştige această competiţie. Dar nu cred că pentru a susţine aceste firme trebuie să creeăm şi o armată. Adică trebuie să rămânem pe un teren al raţionalului şi cred că parteneriatul trans-atlantic care a funcţionat atâţia ani între UE şi SUA, ar trebui să continue”, a mai adăugat liderul ALDE.

Citeste si:  Ziua Mondială Umanitară

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata