Caz inedit în Europa! Ce se va întâmpla cu Delta Dunării

28

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Mușetescu a făcut totul oficial. Nu s-a mai întâlnit asta până acum în acest domeniu, în întreaga Europă.

Conform guvernatorului, se va realiza o transformare inedită în fostele amenajări piscicole din Delta Dunării. Acestea vor deveni primul producător de pește bio din Europa, iar singura condiție este ca acestea să fie înapoiate circuitului natural și retehnologizate.

„Nu putem discuta despre relansarea pescăriilor din Deltă, dacă nu repunem fostele amenajări la locul în care erau înainte de 1989, evident retehnologizate. Delta Dunării poate deveni prin aceste incinte cel mai mare producător de peşte bio din Europa. Nu vom putea produce niciodată peşte bio în Dunăre, fluviu supus tuturor vicisitudinilor civilizaţiei. În incintele respective, apa vine filtrată biologic şi se poate demonstra cu probe că apa din acest punct de vedere este pură în incinte”

Peştele bio este un peşte crescut în mediul natural nefurajat în piscicultura extensivă care se dezvoltă în câteva amenajări din Deltă”, a spus guvernatorul Rezervaţiei.

Citeste si:  Antreprenorii români din Marea Britanie au creat afaceri de milioane de lire sterline şi estimează creşteri semnificative

„Piscicultura intensivă în Deltă a demonstrat că este falimentară. Eşti o insulă de piscicultură intensivă într-un ocean de habitate acvatice şi e imposibil să opreşti intrarea speciilor nevaloroase din punct de vedere economic în acea incintă, şi atunci furajarea se împărţea şi cu specii nevaloroase”, a afirmat Muşetescu.

Acesta a mai declarat faptul că Administrația RBDD se află într-o continuă solicitare pentru introducerea în circuitul agricol, unele suprafețe din amenajările piscicole anterioare, pentru că în Rezervație, există înclinația tot mai mare de a reduce zonelor umede.

Citeste si:  Firma canadiană Candu a semnat un acord cu o companie chineză pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

„Fostele amenajări piscicole sunt acum ale Consiliului Judeţean (CJ), instituţie care are repere economice, nu de biodiversitate. Deocamdată, incintele respective sunt mai profitabile dacă acolo se face agricultură sau păşunat. Revenirea lor la piscicultură rezolvă toate problemele pe care le avem la ora asta în materie de peşte în Deltă”, a mai adăugat Muşetescu.

Cornel Ivanov, unul dintre acvacultorii din Rezervația este de părere că aducerea la viață a amenajărilor piscicole anterioare este și rezolvarea problemei acestui domeniu, rezolvare care, a și fost prezentată premierului României și ministrului Agriculturii, în urmă cu o lună, la inaugurarea Bursei de pește din Tulcea.

Citeste si:  Va mai fi caniculă până pe 23 august!

„Singura soluţie este construirea sau reanalizarea tehnologică a amenajărilor vechi. Putem face uşor 1.000 de kg de peşte la hectar. În felul acesta, am rezolva multe probleme şi am da răgaz naturii să se refacă în Delta Dunării şi în special speciilor de peşte care sunt valoroase din punct de vedere economic”, a explicat Cornel Ivanov.

Din spusele acestuia, din cele aproximativ 2.000 de hectare de amenajări piscicole pe care le-a concesionat de la CJ poate să aducă pe piață 5 tone de pește în doar o zi.

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata