Tipuri de cafea: Cate sunt si cum le diferentiem

Când discutăm despre cafea, atingem un subiect tabu. Este bine cunoscut faptul că cea mai importată, consumată și iubită băutură este cafeaua. Nu începem ziua fără a savura o ceașcă de cafea, cu iz floral și aromă încântătoare.

Desigur din obișnuiță, chiar dacă există curiozitatea în mintea fiecăruia, servim același tip de cafea, cu care ne-am obișnuit de-a lungul anilor. De exemplu, o cafea simplă, cumpărată de la supermarket, la un preț rezonabil, gata măcinată, făcută la mașină.

Evoluția cafelei

Din cauza lipsei de cunoștiințe aprofundate cu privire la această plantă, nu ne stârnim curiozitățiile în fiecare zi, însă nu e așa că atunci când ieșiti în oraș mai mult ca sigur comandați un expresso italienesc, un frappe sau orice altă combinație de cafea? Cred că acest lucru îl facem cu toții, deoarece dorim să ieșim din monotonia zilnică, din stilul caracteristic de a bea o cafea dimineață acasă, înainte de a pleca la serviu, și o alta sau alte cafele la birou, toate fiind făcute la expressor, această situație fiind comună nouă.

În lumea largă, pe toate continentele, în toate țările există fel și fel de tipuri de cafea, fiecare fiind specifică pentru parfumul, textura și gustul ei, până și modul de preparare, de prezentare ating un punct forte. În zilele noastre mai nou, suntem încântați și atrași de design-ul cafelei, odinioară cafeaua era simplă, fără tot felul de desene deasupra, însă această piață a cafelei s-a extins foarte mult încât există și persoane specializate în design-ul ei, nu doar în preparare, astfel s-a dezvoltat și piața muncii, de exemplu, de la un simplu cultivator de cafea, s-a ajuns la persoana care se ocupă cu design-ul cafelei, cunoscută sub numele de barista. Chiar am putea spune că de la o simplă fasole verde s-a ajuns la artă.

 

Cele mai cunoscute moduri de prezentare a cafelei

E drept că nu orice cafea este prezentată cu un design anume, unele pot fi pur și simplu simple, însă importante datorită culorii, altele mai puțin potrivite papilelor gustative, pentru că nu au un deliciu aparte, așadar pentru cultura noastră generală e bine să cunoaștem tipurile de cafea de bază, ca atunci când plecăm în călătorii, în excursii, în expediții să știm cum să ne încântăm imaginația.

 

Espresso

– este o cafea puternică tipic italienească, preparată în doze în general mici, fiind obținută prin amestecul de cafea arabica și cafea robusta;

– are o culoare aromatică de negru, îmbrăcată într-o spumă aurie;

– espresso este baza unor alte moduri de preparare a cafelei, astfel dând naștere altor specialități senzaționale, precum cappuccino.

 

Cappuccino

– dacă tot aminteam de acel design specific, de acele persoane experimentate în arta estetică a cafelei, atunci să vorbim despre cappuccino, cafeaua de bază a esteticului;

– cappuccino este o combinație de expresso și spumă de lapte, precum un omăt pufos, așternut uniform, pudrat cu ciocolată creând diferite tablouri.

Cafeaua americană

– despre cafeaua americană putem spune că este un espresso diluat cu multă apă fierbinte, în cantitatea unei cești, preferată de americani în combinație cu puțin lapte.

Cafe latte

– cafeaua micului dejun, un espresso lung colorat cu 3 straturi de lapte, cafeaua latte este servită pe post de băutură desert.

Au lait cafe

– un fel de cafe latte, însă cu o importantă diferență, aceea fiind faptul că espresso-ul utilizat este făcut din cafea preparată., o cafea specific franțuzească.

Mocachino

– sau mai bine spus Moka Cafe, un alt tip de cafea, o altă combinație de espresso cu lapte, un cafe latte cu sirop de ciocolată.

Cafe macchiato

– Italia e faimoasă pentru denumirile sale de cafea, precum și cafe macchiato

– chiar și aceasta este pe espresso, spumă de lapte și caramel.

Cappuccino vienez

– un deliciu special, specific vienez

– un espresso cu o aromă puternică îmbrăcat într-o piramidă de friscă, cu zahăr pulverizat deasupra.

Irish coffe

– cafeaua irlandeză, e reprezentată de whiskey-ul irlandez, care particularizează gustul unui espresso simplu acoperit cu o cremă consistentă.

Cafeaua preparată în casă

– pentru că ne grăbim dimineața și nu avem timp să ne preparăm cafele speciale, apelăm la expresoarele standard fiabile financiar pentru a avea cafeaua gata

– ce e drept, noi practic bem doar cofeină nici nu ptem că dimineața savurăm o cafea.

Cafe Frappe

– o băutură preferată în timpul vremurilor toride, vara, acestă combinație de cafea instant, cu gheață, înghețată și diferite siropuri se servește asezonată cu diverse topping-uri.

Cafeaua turcească la nisip

– o specialitate turcească, preparată într-un ibric de aramă, care se așează într-un cazan umplut cu nisip, de aici provenind și denumirea acestei cafele

 

Există și alte tipuri de cafea?

Este adevărat că există și diferite moduri de preparare a cafelei, acestea având anumite etape de realizare pentru a ajunge la o formă finală, ce se poate servi.

Pe lângă enumerarea de mai sus, desigur că există fel și fel de tipuri de cafea, cred că fiecare barista de la o cafea normală asezonată cu tot felul de siropuri, de topping-uri, etc. dă naștere unor alte tipuri de cafele care necesită doar a fi cunoscute de oameni, au nevoie de publicitate și de extindere pentru a deveni și ele recunoscute în lumea întreagă.

Ca o bază fundamentală a preparării este fierberea apei combinată cu cafeaua, iar de aici încolo este vorba de cu totul altceva, o mini istorie de preparare a cafelei, pe care bineînțeles cunoscătorii și iubitorii de cafea o cunosc, poate nu în totalitate , dar prin savurare se învață.

 

Concluzia

Dacă începem să discutăm în genere despre cafea, atunci subiectele sunt interminabile, de la o simplă fasole verde ajungem să vorbim despre istorie, dacă am descrie fiecare plantație în parte, fiecare tip de cafea, de culoare, de aromă, de brand, mod de preparare, am reuși să scriem o enciclopedie. Cafeaua are un mod de descriere nemaipomenit, atinge subiecte delicate, precum geografia, istoria, economia, arta, comerțul, finanțele, toate fiind niște sateliți care gravitează în jurul acestui cuvânt cafea, sporind curiozitățile tuturor din jur, a iubitorilor de cafea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.