Ce sunt factoring-ul si reverse factoring-ul?

Investițiile făcute într-o afacere nu se opresc în momentul în care aceasta ia naștere. O afacere de succes are la bază un plan de investiții și susținere financiară pe termen lung care poate asigura generarea de profit, însă după plata la zi a cheltuielilor curente, adică a tuturor taxelor, salariilor și furnizorilor, astfel încât compania să își desfășoare activitatea neîntrerupt și să se dezvolte.

Pentru a ajuta companiile să evite orice fel de plăți întârziate, care pot deteriora imaginea respectivelor companii și pot genera inclusiv penalități, băncile și IFN-urile oferă diferite produse și soluții de finanțare. Două soluții care au devenit foarte populare în ultimii ani sunt cele de factoring și respectiv reverse factoring, prin care instituțiile financiare ajută companiile beneficiare (Buyer-ii) să-și achite la timp sau în avans facturile către furnizori.

 

Factoring

Serviciul de factoring implică 3 entități: Factorul, reprezentat de o instituție financiară nebancară (IFN); Aderentul, reprezentat de furnizorul de produse sau servicii care emite facturile; Debitorul, reprezentat de compania beneficiară a produselor și serviciilor vândute de Aderent. În cadrul soluției de factoring, Aderentul își va putea încasa facturile înainte de data scadentă a acestora,  banii provenind de la Factor, al cărui beneficiu va fi un procent din facturile astfel finanțate.

Citeste si:  eSky România, cea mai profitabilă sucursală eSky Group în anul 2017

Instituțiile care oferă servicii de factoring mai pot fi responsabile și de administrarea portofoliului de clienți, de serviciile de colectare creanțe, precum și de asigurarea riscului de neplată.

Între Factor și Aderent se încheie un contract de factoring prin care Aderentul cesionează creanțele către Factor. În baza cesiunii, Factorul finanțează cu 80-90% creanțele imediat după emitere și acceptare de către Debitor, urmând ca diferența (mai puțin costurile acumulate) să îi fie virată Aderentului la încasare.

 

Reverse factoring

În ceea ce privește serviciul de reverse factoring, acesta include o serie de condiții preferențiale operaționale, dar și de cost. Astfel, Clienților care beneficiază de soluțiile de reverse factoring li se vor pune la dispoziție banii necesari plății unei facturi imediat după emiterea acesteia, fără birocrație.

Citeste si:  Producţia de console PlayStation 5, se va dubla

Unul dintre cele mai mari beneficii ale reverse factoring-ului este faptul că Debitorul va achita facturile furnizorilor săi prin intermediul Factorului, cu mult timp înainte de data scadentă. Acest lucru îmbunătățește indicatorii financiari atât pentru Debitor, cât și pentru Aderent, consolidând premisele pentru dezvoltarea acestei relații, problemele de cash-flow fiind rezolvate.

În funcție de soluția de reverse factoring oferită de fiecare Factor, beneficiile pot varia. De exemplu, soluția de reverse factoring oferită de Next Capital asigură aprobarea dosarului în maxim 24h, finanțarea facturilor în maxim 3h și nu necesită garanții materiale, toate operațiunile desfășurându-se în completa transparență. Având costuri foarte avantajoase de finanțare, soluțiile de reverse factoring oferite de Next Capital nu afectează semnificativ nici marja de profit ,ceea ce înseamnă că businessul care beneficiază de acest serviciu își va putea desfășura activitatea în aceleași condiții sau chiar în condiții mai bune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner