Ministerul Finanțelor a împrumutat un miliard de lei pe 2 și 12 ani

4

Ministerul Finanțelor Publice a ieșit în piață cu două emisiuni de obligațiuni pe doi, respectiv 12 ani. Cea mai mare cerere și cele mai mari sume atrase au venit din titlurile pe termen lung.

Finanțele urmăreau să ia câte 300 de milioane de lei până în iunie 2021, respectiv septembrie 2031. La emisiune scadentă peste doi ani investitorii au depus oferte pentru circa 354 de milioane de lei, din care statul a acceptat oferte de 300 de milioane de lei la un randament mediu de 3,65% și unul maxim de 3,68%.
În mai, când a emis obligațiuni scadente în 29 de luni, randamentul mediu a fost de 3,83%.

Citeste si:  Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere şedinţa de marţi

Emisiunea scadentă în 12 ani a atras oferte de peste 1,1 miliarde de lei, iar MFP a împrumutat 713 milioane de lei, la un randament mediu de 5,06% și unul maxim de 5,1%. O emisiune pe aceeași serie de obligațiuni la finele lunii mai a atras oferte de circa 520 de milioane de lei de la bănci, fiind adjudecată suma de 320 de milioane de lei la un randament mediu de 5,17%.
Randamentele din piața secundară, dar și din cea primară, sunt în scădere în ultima lună, mai ales pe scadențele mai lungi de 5 ani.

Citeste si:  Se anunță revenirea la marile birouri? De ce sucursalele bancare ar putea obține o nouă viață

Statul țintește împrumuturi de 72 de miliarde de lei în acest an pentru acoperirea deficitului bugetar și a datoriile ajunse la scadență. Până la finele lunii aprilie luaseră împrumuturi de 26 de miliarde de lei, dintre care 12 miliarde de lei din piața internă.

sursa profit.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata