Părinţii care nu-şi mai pot ţine copiii la grădiniţă din cauză că salariul minim a crescut

8

Din cauza măsurilor fiscale din ultimii doi ani, multe familii nevoiașe nu își mai permit să-și lase copiii la grădiniță.

Deşi legea prevede un ajutor lunar de 50 de lei, aproape jumătate dintre beneficiari au pierdut banii, pentru că pe hârtie câștigă mai mult. Parlamentari de la toate partidele au cerut ca ajutorul de grădiniţă să crească la 100 de lei, iar plafonul de venituri să fie mărit.

Până anul trecut, părinţii primeau de la stat lunar un tichet de 50 de lei cu care reuşeau să îi cumpere haine şi încălţăminte pentru grădiniţă.
Însă au pierdut acest ajutor, pentru că le-au crescut veniturile pe hârtie, după ce a fost mărit salariul minim, iar contribuţiile au fost transferate la angajat.

Citeste si:  Cati someri are Bucurestiul?

“De tichetul de 50 de lei îi luăm lui mâncare, ca să am în frigider să pun, îi luăm de încălţat, îi mai luăm ceva”, spune bunica lui Iosif.

Simona Cristea, asistent social în cadrul proiectului: “Iniţial am început cu 9 grupe, când s-a implementat legea, şi acum am rămas la opt grupe. Ni s-a redus o grupă de anul trecut. Şi riscăm să ni se mai reducă una din toamnă”

Situaţia s-ar putea schimba pentru cei nevoiaşi. Mai mulţi parlamentari au depus un proiect prin care cer că valoarea tichetului să crească de la 50 la 100 de lei, iar plafonul de venituri să fie de 530 de lei pentru fiecare membru al familiei.

Citeste si:  Un milion de lei, şase proiecte propuse de comunitate

Alina Seghedi, Asociaţia Reality Check: “Accesul la educaţie este primul pas pentru că aceşti copii să reuşească să rămână în şcoala ulterior. Odată ce ajunge la copii, prezenţa lor se îmbunătăţeşte semnificativ. Pe termen lung, speram să se obişnuiască mult mai mult cu şcoala şi să abandoneze mai puţin ”

O altă condiţie care îi descurajează pe mulţi să ceară tichetul de grădiniţa este depunerea unui dosar separat prin care să demonstreze că au venituri mici şi că îşi duc copiii la grădiniţă. Proiectul de lege ar urma să elimine acest pas.

Citeste si:  Judecătorii CSM cer Inspecției Judiciare să îl verifice chiar pe șeful instituției, Lucian Netejoru

Florin Manole, deputat PSD: “Atunci când completează dosarul pentru ajutorul de sprijin familial, nu mai face încă un dosar pentru încă un beneficiu social, îl primeşte automat”

Proiectul de lege abia a fost depus în parlament şi, dacă va fi adoptat, ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

sursa stirileprotv.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata