EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Invenţii româneşti care au schimbat lumea

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă români au reuşit să schimbe complet soarta omenirii, cu ajutorul invenţiilor lor. Insula, motorul cu reacţie sau vaccinul antiholeric sunt doar câteva dintre invenţiile „made in Romania„. 

Diorama

Biologul Grigore Antipa a descoperit de-a lungul timpului o serie de specii noi, printre care și pești din fauna Mării Negre (Alosa caspia nordmanni) și o  nouă specie de meduze Capria sturdzii. Diorama este însă invenţia este folosită şi acum în toate colţurile lumii. Aceasta este reprezentarea unei porţiuni de peisaj, ce conţine animale împăiate şi obiecte de decor, oferind impresia unui peisaj real. Diorama a fost folosită pentru prima oară în 1908, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti.

Cibernetica

Cibernetica este ştiinţa care analizează modul în care un sistem biologic, digital sau mecanic prelucrează informaţiile şi reacţionează la acestea. Medicul român Ştefan Odobleja este primul care a scris importante lucrări despre cibernetică. În onoarea sa a fost înfiinţată Academia de Cibernetică din Elveţia.

Scaunul ejectabil

În 1930, românul Anastase Dragomir a depus la Paris cererea de brevetare pentru scaunul ejectabil, acesta fiind numit  „noul sistem de montare al paraşutelor la aparate de locomoţie aeriană”. Invenţia lui Dragomir consta într-un scaun cu două paraşute,  ejectabil vertical din orice tip de vehicul.

Stiloul

Tocul cu rezervor este invenţia inginerului român  Petrache Poenaru şi datează din anul 1827. Graţie acestui instrument au fost elimitate zgârieturile de pe hârtie şi scurgerile de cerneală.

Vaccinul antiholeric

După ce a lucrato vreme la   Institutul „Pasteur” din Paris, în domeniul mecanismelor imunitare ale organismului, Ioan Cantacuzino s-a întors în ţară pentru a pune bazele  „Institutului de Seruri şi Vaccinuri”, laboratorul de medicină experimentală din cadrul Facultăţii de Medicină.  În urma cercetărilor, medicul a elaborat o metodă de vaccinare antiholerică.

Motorul cu reacţie

Românul Henri Coandă  a absolvit ca şef de promoţie „şcoala superioară de aeronautică şi construcţii” din Paris şi a fost un pionier al aviaţiei. Inginerul a prezentat, la Salonul Internaţional aeronautic din Paris, în 1910, primul avion cu reacţie, care a revoluţionat industria aeronautică.

Injecţia cu insulină

În 1921, meciul Nicolae Paulescu descoperea  hormonul antidiabetic secretat de pancreas, numit ulterior „insulină”. Cercetările sale erau aproape finalizate încă din 1916, însă a fost nevoit să îşi amâne anunţarea rezultatului din cauza Primului Război Mondial. Medicul român a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit insulina în tratarea diabetului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata