Cele mai expuse țări la o criză imobiliară

7

Canada și Noua Zeelandă sunt cele mai vulnerabile economii la o eventuală corecție a prețurilor locuințelor, dar îngrijorări generează și Australia și Marea Britanie, arată un studiu Bloomberg Economics

Studiul a luat în calcul raportul dintre chirii și prețurile locuințelor, dar și cel dintre salarii și prețuri, precum și prețurile ajustate cu inflația sau creditul imobiliar ca procent din PIB.

Rezultatele au arătat că Canada și Noua Zeelandă sunt cele mai expuse. Semnale de alarmă sunt valabile și pentru Australia, Norvegia, Suedia și Marea Britanie.

Citeste si:  Preţul spot al energiei pe bursă a scăzut cu 31%

Guvernul canadian a introdus o taxă pentru cumpărătorii străini, în timp în Noua Zeelandă au fost interzise achizițiile străinilor. Următoarea provocare va fi evoluția prețurilor, pe măsură ce Rezerva Federală și alte bănci centrale se pregătesc să reducă ratele dobânzilor.

„Există riscul ca o rundă globală de relaxare monetară să poată alimenta bule imobiliară”, a spus economistul Niraj Shah. „În timp ce bancherii se concentrează asupra evitării unei recesiuni economice globale, o politică monetară mai relaxată ar putea să conducă la următoarea criză”.

Prețurile locuințelor au revenit la vârfurile pe care le-au atins înainte de ultima perioadă de turbulențe financiare, potrivit unui indice alcătuit din 57 de economii.

Citeste si:  Baze ale avioanelor militare scoase din uz, în cartea "Locuri abandonate din timpul Războiului Rece"

Conform studiului, cele mai sigure țări din punct de vedere al evoluției sectorului imobiliar sunt Coreea de Sud, Japonia, Italia, Grecia și Germania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata