Top 7 avantaje când stai în chirie

Visul multora este să aibă casa lor, un loc pe care să-l numească în adevăratul sens al cuvântului „acasă”. Dar, pentru a putea realiza acest lucru, majoritatea oamenilor aleg să facă un credit la bancă sau chiar mai multe, pe o perioadă îndelungată. Confortul propriei case nu se poate compara cu nimic, însă există și persoane care nici măcar nu se gândesc să achiziționeze o casă și aleg varianta mai simplă, cel puțin pentru moment: să stea în chirie.

Iată o listă cu cele mai clare avantaje ale statului în chirie:

  1. Nu vă confruntați cu costurile pentru reparații sau cu renovările periodice. În momentul în care închiriați o proprietate, fie ea casă sau apartament, proprietarul este cel responsabil pentru susținerea cheltuielilor pentru reparații, în cazul în care există unele probleme pe care nu le-ați cauzat voi. De asemenea, renovările periodice în ceea ce privește vopsitul sau întreținerea cu ceară a podelei trebuie să fie responsabilitatea proprietarului.
  2. Acces la anumite facilități. Aici este vorba de anumite lucruri care ar fi foarte costisitoare pentru oricine, cum ar fi un jacuzzi sau o piscină interioară a blocului, fie o sală de sport chiar la subsol. Chiar dacă va trebui să plătiți pentru acestea, costul pentru ele va fi mult mai mic în comparație cu al unui proprietar. De exemplu, în momentul în care căutați apartamente de închiriat în Bacău de pe Storia.ro, există posibilitatea ca unii dintre proprietari să aibă în descrierea anunțului și ce facilități mai are blocul.
  3. Scăpați de plata impozitelor. Unul dintre cele mai mari avantaje ale statului în chirie este faptul că scăpați de plata impozitelor pe proprietate. Acestea trebuie plătite anual și variază în funcție de zonă, de valoarea locuinței și de suprafața acesteia.
  4. Nu trebuie să dați un avans foarte mare, ca în cazul achiziționării unui apartament. În cazul în care stați cu chirie, proprietarul va cere cel mult o garanție în momentul în care vă mutați, care constă într-o sumă de bani echivalentă cu chiria.
  5. Vă puteți muta oricând în altă parte, fără să duceți grija unei case pe care trebuie să o vindeți. Chiriașii se pot muta oricând și oriunde, iar acest lucru este principala atracție pentru mulți. O casă înseamnă stabilitate, iar mulți nu și-o doresc. Fie că vă mutați des cu locul de muncă sau pur și simplu pentru că vreți să cunoașteți zone și orașe noi, din postura de chiriaș acest lucru este foarte ușor de realizat.
  6. Nu trebuie să faceți un credit la bancă. Așa cum am spus, cei mai mulți dintre proprietarii de apartamente au unul sau mai multe credite la bancă, pentru care vor plăti aproape toată viața. Un credit pe 30 de ani este greu de închis, în special pentru familiile cu copii.
  7. Suma fixă la chirie. Un alt aspect foarte important este acela că în fiecare lună chiria va fi aceeași, cel puțin pe durata contractului. Aceasta se poate schimba la reînnoire, însă acest lucru depinde de proprietar și de perioada în care va sta chiriașul. În cazul chiriașilor pe termen lung, unii proprietari mai scad din chirie după 2-3 ani.

A locui în chirie poate deveni un stil de viață potrivit pentru multe persoane dinamice, deschise la schimbare, dornice de noi oportunități și pentru care creditul la bancă cu scopul achiziției propriului apartament nu reprezintă la momentul de față o soluție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner