Romania a importat de 364 de ori mai multe gaze

Romania a importat in luna iunie 2019 o cantitate de gaze de 1.479.598 MWh, de 364 de ori mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. In iunie 2018, Romania a importat doar 4.061 MWh.

Totodata, pretul mediu al gazelor de import in luna iunie 2019 a fost de 82,08 lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 19% mai mic decat cel al gazelor romanesti tranzactionate pe bursa (101 lei pe MWh), dupa cum arata cotatiile Bursei Romane de Marfuri.

OUG 114/2018, aprobata in decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru urmatorii trei ani, pretul pentru intreaga productie interna de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobata in martie 2019, a modificat aceasta prevedere, lasand la pret fix doar cantitatile de gaze destinate consumatorilor casnici si termocentralelor, incepand cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la cresterea pretului gazelor de productie interna pentru consumatorii industriali, care se tranzactioneaza pe bursa, astfel ca agentii economici prefera sa importe decat sa cumpere gaze romanesti.

Citeste si:  Motorul economiei românești pierde din putere

La finele lunii mai, ministrul Energiei, Anton Anton, declara ca majorarea importurilor de gaze nu reprezinta o problema.

„Daca pretul gazelor de productie interna este mai mare decat gazele de import, industria se va orienta catre gazele de import. Nu vad care e problema”, a afirmat Anton, intr-o conferinta.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner