Incursiune în gastronomia vietnameză – Top 7 preparate

Bucătăria vietnameză reprezintă o combinație absolut delicioasă de aromă, culoare și gust. Savoarea preparatelor îmbină trăsături ale gastronomiei chinezești cu puternice influențe indiene, thailandeze sau budiste și subtile ispirații franceze. Cu toate acestea, bucatele vietnameze reușesc să fie unice și diferite, unul dintre secretul mâncărurilor fiind găsirea echilibrului Yin-Yang. Mai exact, preparatul culinar trebuie să fie atractiv din punct de vedere estetic, să învăluie papilele gustative și să aibă un miros deosebit. Bucătăria vietnameză este una dintre cele mai sănătoase din lume, majoritatea felurilor de mâncare sunt gătite cu ingrediente proaspete și fără prea mult ulei. Orezul și tăițeii sunt alimente de bază, iar arome precum lemongrass, kaffir și lime nu lipsesc din delicioasele bucate. Cele mai multe specialități tradiționale au gust puternic, însă le vei adora de la prima degustare, mai ales că le poți comanda cu încredere de la un restaurant vietnamez din Bucuresti . Iată câteva dintre preparatele culinare renumite:

  1. Pho Ga

Probabil cel mai cunoscut fel de mâncare vietnameză este această supă de carne cu tăiței din orez și legume. Pho Ga este servit atât la micul dejun cât și ca fel principal deoarece are o consistență aparte și conținut ridicat de vitamine, proteine și glucide. Supa conține carne de vită și de pasăre, scorțișoară, ghimbir, coriandru, anason, cardamom și paste din orez.

2. Bun Cha

La fel de renumit ca și supa Pho Ga este și preparatul Bun Cha, adică fleică de porc tocată cu usturoi, tăiței albi și lemongrass. Se servește împreună cu nuoc cham – cel mai popular sos din Vietnam, care se folosește cu aproape orice fel de mâncare. Bun Cha este preparat adesea de către comercianții stradali, mai ales ca fel de mâncare pentru prânz.

3. Banh Mi

Sandvișul Banh Mi umplut cu carne și legume este un fel de mâncare stradală foarte renumit în Vietnam. Influențat de colonialismul francez din Indochina, acesta reprezintă practic o baghetă crocantă unsă cu pate în care se pune carne de porc sau de pui, bine condimentată, legume murate și sos dulce de pește. Acest preparat are un gust extraordinar, însă arată extrem de bine și este pregătit într-un mod deosebit.  

4. Bun bo Hue

Acest preparat reprezintă o ciorbă vietnameză care conține tăiței din orez și carne de vită. Este specifică orașului Hue, de unde îi vine și numele, stilul de gătit din această zonă fiind asociat cu cel al fostei curți regale. Bun bo Hue este apreciat pentru gustul său picant și sărat, dar și aroma predominantă de lemongrass.

5. Cha ca La Vong

Peștele cu turmeric, tăiței din orez, coriandru, mărar și arahide prăjite, toate scufundate în sos este un preparat culinar iconic din regiunea Hanoi. Turmericul oferă peștelui nu doar o culoare galbenă strălucitoare, ci și o aromă ușoară pământească. O varietate de ingrediente face ca mâncarea Cha ca La Vong să fie o experiență culinară unică pentru orice o încearcă.

6. Nem Cuon Tom

Cine adoră pachețelele de primăvară cu siguranță va fi impresionat de rulourile proaspete și sănătoase de carne de porc, creveți vietnamezi însoțite de un sos senzațional de arahide. Aromele frunzelor de mentă, tăițeii din orez și germenii din fasole fac din acest preparat un fel de mâncare delicios și savuros. Pachețelele Nem Cuon Tom își au originea în China și au fost introduse în Vietnam de imigranții chinezi.

7. Hu Tieu

O supă densă din tăiței de orez, completată cu creveți suculenți și carne de porc, specifică pentru micul dejun din Cambodgia și Vietnamul de Sud. Hu Tieu este apreciată pentru gustul său amețitor de ierburi aromatice și condimente.  

 Cu toate că în Vietnam se gătește pe regiuni, orezul și tăițeii sunt ingrediente comune tuturor zonelor. Bucătăria vietnameză este extrem de diversificată, iar metodele preferate de gătire a mâncării sunt prin fierbere sau înăbușire. Aproape niciun preparat vietnamez nu este pregătit fără orez, iar supele cu tăiței sunt servite la toate cele trei mese principale ale zilei. Delicioasă, plină de arome și culoare, mâncarea vietnameză are un gust inegalabil, fiind adorată chiar și de cei mai pretențioși gurmanzi. 

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.