Cum îl ajuți pe cel mic să facă mai multă mișcare?

Tendința copiilor de a consuma dulciuri și de a utiliza în exces dispozitivele electronice (tabletă, telefon, TV) poate duce la supraponderabilitate. Caloriile în exces trebuie consumate printr-o activitate fizică moderată. Așadar, un stil de viață sănătos trebuie adoptat încă din copilărie. În acest mod, odată cu înaintarea în vârstă pot fi prevenite multe probleme de sănătate. Să vedem cum îți poți determina copilul să facă mișcare.

 

Mergi cu el în parc

În ciuda existenței tehnologiei care îndepărtează copiii de jocurile clasice, parcul încă reprezintă un loc special pentru ei. Acesta este un spațiu perfect pentru a face mișcare. În parc, copilul își face prieteni cu care se joacă și aleargă. Trebuie să iei în considerare că în casă nu există destul spațiu și că va fi tentat să se uite doar la televizor sau să se joace pe tabletă. 

 

Fă-ți timp să-l duci în fiecare zi în parc, după grădiniță sau școală, nu numai în weekend. Uneori, parcul este singurul loc unde face cu adevărat mișcare. Temele și școala îi pot ocupa întreaga zi, dacă nu-i organizezi eficient activitățile. 

 

Când mergeți în parc, desenează un joc de șotron pe asfalt și arată-i cum se joacă. Este foarte important să faci mișcare împreună cu el, deoarece acest lucru îl încurajează.

 

Dacă locuiești la curte, îi poți amenaja un parc mic unde să petreacă timp. Poți amplasa un tobogan sau chiar o poartă mică de fotbal ori un coș de baschet.   

Află ce îi place

Fă-i micuțului cunoștință cu sportul. Arată-i cum se folosește o bicicletă, cum se sare coarda, cum se joacă fotbal sau volei sau ce înseamnă înotul. Există multe filme pentru copii sau desene animate în care sunt prezentate aceste sporturi și nu numai. Fii atent ce îi trezește interesul, însă ia în considerare și vârsta celui mic!

Achiziționează jucării potrivite

În funcție de vârsta copilului, poți achiziționa diverse obiecte care stimulează activitatea fizică. Există mașinuțe sau biciclete de mici dimensiuni, cu pedale sau fără, pe care le poate utiliza atunci când mergeți în parc – vezi aici jucarii exterior pentru fetițe și băieței.

Arată-i locuri noi și optează pentru mersul pe jos

Plimbarea este suficientă pentru un copil. Mergi cu el în parcuri mai mari, atrăgătoare, în care eventual să existe și animale. 

 

Alege să-l duci pe jos la grădiniță sau la școală, nu cu mașina. Dacă îl obișnuiești să meargă cu mașina peste tot, atunci când îl vei scoate la plimbare este posibil să obosească repede.     

Limitează-i accesul la dispozitivele electronice

Nu îi lăsa mereu la îndemână telefonul, tableta, calculatorul. Copilul poate deveni dependent de jocurile de pe aceste dispozitive, ceea ce îl va îndepărta de cele clasice. Îi poți oferi acces la aceste dispozitive mai rar sau doar pentru un scurt timp pe zi. 

 

De asemenea, nici televizorul nu trebuie utilizat în exces. Se recomandă utilizarea de maxim 2 ore în total pe zi a tuturor acestor dispozitive.   

Utilizează tehnologia în favoarea activității fizice

Dacă nu ai timp să ieși în parc, folosește televizorul pentru a-i arăta copilului videoclipuri sau jocuri interactive cu dansuri sau sporturi care presupun efectuarea acestora simultan cu personajele.   

Fii un model pentru copil

Copiii imită ceea ce fac adulții. Astfel, ei învață să meargă, să mănânce etc. Dacă faci regulat sport în prezența copilului, acesta va deveni interesat de activitatea respectivă. Faceți sport împreună, deoarece acest lucru îl va stimula. Indiferent că este vorba de exerciții fizice clasice sau de un sport de performanță, copilul va încerca să-ți reproducă mișcările. Ulterior, îl poți înscrie într-un club sportiv sau într-o trupă de dans.

Promovează mișcarea

Discută cu copilul despre beneficiile sportului și promovează practicarea acestuia, nu neapărat câștigul (cum ar fi, de exemplu, o medalie). Pune accent pe importanța sportului ca proces de dezvoltare care nu se oprește după ce sportivul ajunge pe primul loc. Spiritul competitiv este important pentru întreținerea motivației, însă copilul trebuie să înțeleagă scopul adevărat al activității fizice, și anume sănătatea sau starea de bine și dezvoltarea fizică armonioasă.

 

În concluzie, părinții au un rol important în promovarea activității fizice în viața copiilor. Din fericire, există numeroase moduri de a-l ajuta pe cel mic să facă mișcare, indiferent de resursele financiare și de timpul de care dispunem.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.