Ce este detoxifierea și de ce este ea importantă pentru un organism sănătos?

În ziua de astăzi, în care trăim într-un mediu plin de poluare și ne hrănim corpul cu tot felul de produse pline de chimicale care numai alimente nu pot fi considerate, detoxifierea este un obicei pe care ar trebui să-l adoptăm în viața noastră. Oricât am încerca să ne ferim de factorii nocivi sănătății din mediul înconjurător, ne este imposibil să trăim fără a fi expuși poluării și chimicalelor.

Aerul și apa nu mai sunt ceea ce au fost înaintea industrializării masive a orașelor și satelor și nici alimentele lipsite de conservanți și alte substanțe dăunătoare sănătății nu ne sunt mereu la încemână. De aceea, detoxifierea este esențială și chiar dacă nu ne putem schimba cu totul stilul de viață, măcar din când în când putem renunța la vicii și încerca un trai mai bun.

 

Ce este detoxifierea și ce părere au nutriționiștii despre ea?

Detoxifiere înseamnă procesul de eliminare a substanțelor nocive din corp. Atunci când cantitatea de toxine din organism a ajuns la un anumit prag, simptomele intoxicației încep să apară și nutriționiștii recomandă diferite metode de detoxifiere.

Citeste si:  Ce conductori electrici se utilizează pentru realizarea sistemului electric din locuință?

Nu există o singură cură de detoxifiere și în funcție de organul sau țesutul afectat, fiecărui individ i se potrivește o abordare personalizată. Despre detoxifierea colonului prin colonhidroterapie de exemplu, sau detoxifierea ficatului de mercur poți citi pe mai multe pe site-ul Vitacaps.ro. Iar dacă ești în căutarea unor metode de detoxifiere generală, poți începe cu schimbarea alimentației și a stilului de viață.

Pentru ca substanțele nocive să poată fi eliminate din corp, este foarte important să-ți îmbunătățești sistemul digestiv și cel excretor printr-o dietă echilibrată. Consumul de fibre de exemplu îți poate îmbunătăți digestia prin efectul lor laxativ și depurativ care te ajută să elimini mai eficient resturile rezultate în urma digestiei. De asemenea, în cazul în care nu bei suficientă apă, creșterea volumului acesteia până la cantitatea de 2 litri pe zi este esențială pentru sănătatea rinichilor și eliminarea toxinelor de la nivelul aparatului excretor.

Mișcarea regulată și excercițiile fizice efectuate cel puțin de câteva ori pe săptămână sunt absolut esențiale pentru un corp sănătos. Punând corpul în mișcare se stimulează circulația sângelui și astfel chimicalele din organism sunt mai ușor eliminate. Tot cu același scop poți apela la câteva ședințe de masaj săptămână de săptămână.

Citeste si:  Cum să alegi culoarea potrivită pentru un acoperiş metalic?

Mulți privesc detoxifierea ca pe o cură de slăbire. Dar diferența dintre detoxifiere și un regim alimentar ținut cu scopul de a pierde în greutate este faptul că detoxifierea presupune eliminarea toxinelor din corp și nu a kilogramelor în plus.

 

Când se recomandă curele de detoxifiere și pentru ce perioadă?

Cel mai bine este să ții o cură de detoxifiere în lunile de primăvară sau cele de toamnă. Atunci vremea se schimbă, temperaturile cresc sau scad brusc și odată cu modificarea ofertei alimentare disponibile pe piață suntem obligați să ne schimbăm și dieta.

După lunile de iarnă de exemplu, când alimentația noastră s-a bazat mai mult pe proteine și grăsimi este necesară o cură de detoxifiere pentru sănătatea ficatului. De asemenea, după trecerea verii, toamna, cu atât de multe fructe și legume proaspete la dispoziție, se recomandă o cură de detoxifiere pentru a pregăti organismul să întâmpine cu forțe proaspete anotimpul rece.

Citeste si:  Educația financiară - de ce este importantă și cum se poate obține

Curele de detoxifiere nu trebuie ținute mai mult de șapte zile odată și așa cum am specificat și în rândurile de mai sus, două pe an sunt mai mult decât suficiente.

 

Alimente și suplimente alimentare recomandate în curele de detoxifiere

Fiecare anotimp ne oferă o gamă largă de fructe și legume pe care le putem folosi în curele noastre de detoxifiere. Primăvara de exemplu, spanacul, loboda, urzicile, dar și frunzele proaspete de usturoi și ceapă verde nu ar trebui să ne lipsească. Toamna pe de altă parte, este anotimpul merelor, fructe care ajută la curățarea intestinelor prin cantitatea mare de fibre ce o conțin.

În afară de fructele și legumele de sezon, în curele de detoxifiere pot fi folosite și lămâile. Acestea au un efect benefic pentru rinichi fiind recomandate chiar și persoanelor predispuse la depuneri de nisip și pietre.

La capitolul suplimente alimentare, în timpul curelor de detoxifiere se pot administra dacă se descoperă carențe, vitaminele C, B3 și B6, precum și minerale. Acestea ajută la fortifierea organismului și maximizează efectele curelor adoptate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata