Ce trebuie sa stii daca deschizi o afacere cu un asociat

Ai o idee de afacere, dar iti lipseste experienta in domeniul antreprenoriatului? Nu ai suficienti bani pentru a pune pe picioare propria afacere? Vrei sa devii propriul tau sef, insa nu ti-a venit inca ideea aceea „de un milion de dolari”? Poate ca cea mai buna varianta pentru tine ar fi sa iti gasesti un asociat cu care sa pornesti la drum si cu care sa te poti consulta in orice problema sau nedumerire ai putea avea pe parcurs.
Ca in orice alt scenariu, si aceasta situatie are avantajele si dezavantajele sale, insa daca le cunosti deopotriva si ai intentii bune, afacerea ta pornita alaturi de partenerul tau de incredere are toate sansele sa fie un succes. Asa ca, inainte de a investi tipul, banii si relatiile tale, afla care sunt cele mai plauzibile scenarii, atat pozitive, cat si mai putin fericite, atunci cand pornesti o afacere cu un asociat.

Avantaje

Te va costa mai putin sa deschizi firma

Citeste si:  Un avion militar F-16 al Statelor Unite s-a prăbuşit în Germania

Bancile sunt intotdeauna solutia sigura pentru un imprumut de nevoi personale care ti-ar acoperi cheltuielile cu deschiderea firmei si primele cateva luni de la initierea afacerii, cand se presupune ca profitul poate lipsi. In acelasi timp, un credit poate deveni o sursa de stres inepuizabila, pentru ca va trebui sa platesti in fiecare luna rata promisa prin contractul cu banca.

Asadar, asociatul tau, care poate deveni si investitor, te poate scapa de grija aceasta.

Unde-s multi, puterea creste!

Echipa pe care o vei forma alaturi de asociatul tau in afaceri poate aduce avantaje din doua directii firmei voastre. Fiecare dintre voi are cunostinte si legaturi cu diverse domenii de activitate, deci contactul cu oameni specializati pe tehnic, marketing sau finante va fi mult mai usor de stabilit. Oportunitatile care se pot ivi la tot pasul, gratie accesului pe care il veti crea unul pentru celalalt, vor fi numeroase.

Citeste si:  Brexit oferă Marii Britanii șansa de a presta servicii financiare în mod diferit

Nu vei risca pierderea banilor investiti

Momentele de criza nu sunt dorite de catre nimeni, mai cu seama cand in joc sunt toti banii si toate resursele investite pentru pornirea afacerii, insa uneori problemele din cadrul companiei nu pot fi evitate. Avand un asociat alaturi, nu va trebui sa iti consumi singur toata energia pentru a redresa situatia, pentru ca veti lupta amandoi pentru reechilibrare.

Dezavantaje

Deciziile se pot lua mai greu

Din fericire, suntem cu totii diferiti, asa cum spunea si textul unei reclame mai vechi. Asta s-ar putea, insa, sa constituie un dezavantaj, cand vine vorba de luarea unor decizii la nivelul conducerii firmei voastre. Daca aveti viziuni diferite in ceea ce priveste solutionarea unor probleme, e posibil ca aceasta sa reprezinte un dezavantaj.

Profitul se imparte la doi

Daca v-ati asociat intr-o afacere, ati stabilit, tacit, ca veti fi impreuna la greu, dar mai ales la bine. Ca urmare, nu doar problemele se vor imparti la doi, ci si castigurile. In functie de profilul firmei si de profitul acesteia, e posibil ca afacerea sa produca nu intocmai cat te-ai fi asteptat la inceput si asta sa constituie o problema.

Citeste si:  Vopselele Savana, cumpărate de olandezi

Exista riscuri

Nu poti sti cu adevarat cine este o persoana decat dupa ce ai petrecut mai mult timp cu ea, iar acest fapt nu poate fi pus in practica atunci cand vorbim de asocieri in afaceri. Pentru a evita situatiile neplacute, cum ar fi cea in care te asociezi cu o persoana care are datorii sau este in vizorul autoritatilor pentru experientele sale trecute, iti recomandam sa apelezi la un sistem de verificare firme cu ajutorul caruia poti afla tot istoricul companiilor pe care viitorul tau asociat l-a avut in domeniul afacerilor.

Tu ai prefera sa deschizi o afacere de unul singur sau alaturi de una sau mai multe persoane in care ai incredere?

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata