EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Cum se schimba plata pe care o faci cu cardul incepand cu 14 septembrie

Incepand cu 14 septembrie 2019 intra in vigoare cerintele obligatorii ale Directivei Serviciilor de Plati Revizuita (PSD2), ce prevad norme mai stricte pentru derularea tranzactiilor cu cardul, indiferent ca sunt realizate in mediul online sau offline si intrarea in peisaj a altor prestatori de servicii (ex: startup-urile FinTech) care pot consulta datele aferente contului tau bancar si chiar initia plati, dar doar cu acordul tau.

Regulamentul UE, direct aplicat in in Romania (tara care nu a transcris inca legislatia la nivel national) stabileste cerintele tehnice si masurile de securitate pentru autentificarea stricta a clientilor (SCA) si pentru comunicarea in conditii de siguranta cu tertii prestatori de servicii de plata. Acestia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea si pe baza consimtamantului lor, noi tipuri de servicii de plata, cu privire la conturile de plati accesibile online ale consumatorilor deschise la banci sau la alti prestatori.

Conform precizarilor facute de catre ING Bank Romania, pentru a face o plata folosind cardul emis de catre banca olandeza pe un site care foloseste serviciul 3D Secure (solutia prin care primesti un cod pe numarul de telefon atasat cardului pe care trebuie sa il introduci pentru finalizarea tranzactiei), va trebui sa introduci si un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului tau numeric personal (CNP), respectiv ultimele 4 caractere ale numarului de pasaport in cazul in care nu ai acces la CNP.

Atat ING Bank cat si alti jucatori din industria financiara incearca sa „imbrace” acest proces intr-unul mai intuitiv, in care autorizarea va fi facuta prin logarea in aplicatia de mobile banking, in cazul bancii olandeze fiind vorba de Home’Bank.

In ceea ce priveste plata la comercianti, in unele cazuri vei fi nevoit sa introduci codul PIN, indiferent ca suma este sub 100 de lei si folosesti solutia contactless. Regulamentul UE prevede ca dupa fiecare 5 plati contactless consecutive sub 30 de euro/ 100 de lei, urmatoarea plata sa fie autorizata prin codul PIN.

In cazul platilor facute in aplicatia de mobile banking de la ING, daca plata pe care urmeaza sa o faci este sub 30 de euro (sau echivalentul in lei), nu va mai fi nevoie sa introduci codul Digipass sau parola de acces in Home’Bank. Poti face pana la 5 astfel de plati consecutive, daca valoarea totala a tranzactiilor nu depaseste 100 de euro.

Va fi nevoie sa autorizezi o plata cu parola sau cu codul Digipass daca:

-Valoarea platii depaseste 30 de euro (sau echivalentul in lei)
-Faci a 6-a plata consecutiva sub 30 de euro
-Valoarea cumulata a ultimelor plati depaseste 100 de euro ( sau echivalentul in lei)

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata