O carte pe zi: „Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională (1916-1920)”

„Astăzi, la mai bine de o suta de ani de la Primul Război Mondial, au rămas încă pete albe în privința participării României la conflict”, arată autorul volumului „Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională (1916-1920)”, Alin Spânu.

„Astăzi, la mai bine de o suta de ani de la Primul Război Mondial, au rămas încă pete albe în privința participării României la conflict. Care au fost locul și rolul României din punct de vedere informativ/contrainformativ în perioada neutralității (1914–1916), în cadrul conflagrației mondiale (1916–1918) și în perioada imediat următoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918?”, notează autorul

Alin Spânu este un istoric ieșean, încă tânăr, care s-a distins într-un domeniu extrem de incitant, după ce și-a luat doctoratul cu profesorul ieșean Gheorghe Buzatu: serviciile de informații și spionajul. A publicat, în 2010, Istoria serviciilor de informații / contrainformații românești în perioada 1919-1945, carte distinsă cu un premiu al Academiei Române, iar doi ani mai târziu, Serviciul de Informații al României în Războiul de Intregire Națională (1916-1920). A publicat apoi „Spioni, spionae și dandale în România neutră”, lucrare bazată pe documente de arhivă inedite, abordând o paletă largă de subiecte din domeniul informativ (spionaj, contraspionaj, acţiuni de influenţă, dezinformare, agenţi dubli, analize etc.).

Acum a revenit asupra „Serviciului de Informații…” îmbogățind subtanțial cartea.

Scriu editorii, reluând un paragraf din Introducerea autorului: „Astăzi, la mai bine de o suta de ani de la Primul Război Mondial, au rămas încă pete albe în privința participării României la conflict. Care au fost locul și rolul României din punct de vedere informativ/contrainformativ în perioada neutralității (1914–1916), în cadrul conflagrației mondiale (1916–1918) și în perioada imediat următoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918? A fost pregatită România pentru bătăliile purtate pe <<frontul din umbră>> cu vajnicii săi inamici, a avut capacitatea de anihilare a acțiunilor subversive desfășurate pe teritoriul național, mai ales a celor asimetrice, nou apărute în urma prăbușirii imperiilor multinaționale și apariției unor state cu interese și acțiuni agresive la adresa vecinilor, a dispus de funcționari/ofițeri de informații capabili și onesti? În ce măsură decidenții politico-militari, beneficiari ai materialelor informative și analitice, s-au ridicat la înalțimea funcțiilor și au avut capacitatea de a înțelege datele primite, de a lua măsuri în consecință, în favoarea intereselor naţionale? Tuturor acestor întrebari, dar si altora, cartea de față încearcă să le găsească un răspuns.”

Alin Spânu – Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională (1916-1920) – Editura Militară. Ediția a doua, revizuită și adăugită. Prefață – prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu. 332 pag.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.