Garda Civilă spaniolă a destructurat o reţea care exploata muncitori români şi moldoveni

Garda Civilă spaniolă a destructurat o organizație criminală care opera în diferite provincii din Spania și care se ocupa cu exploatarea a cel puţin 145 de muncitori de naționalitate română și moldovenească, potrivit publicaţiei diariojaen.es.

Modul de operare se baza, pe de o parte, pe metoda înșelăciunii și, pe de altă parte, pe oferte false de locuri de muncă online. Victimele erau duse la diferite ferme cu obiectivul de a fi exploatate prin muncă şi erau folosite la recoltarea diferitelor culturi agricole.

După ce erau racolaţi, erau transferați cu diferite mijloace de transport în diferite zone de exploatare a forței de muncă, unde erau nevoiți să desfășoare activități în condiții precare. De asemenea, locuiau în cămăruţe supraaglomerate și fără ca drepturile lor fundamentale să fie respectate.

Citeste si:  Ţuica cu schinduc, băutura cu proprietăţi miraculoase ţinută secret de călugării de pe Ceahlău

Operațiunea Gărzii Civile a dus la arestarea a 16 persoane în provinciile Jaen, Huelva, Córdoba, Badajoz și Albacete. Aceştia se ocupau de racolarea, transferul și controlul victimelor, printre care au fost incluși și cinci oameni de afaceri care acționau în complicitate cu această organizație.

Dintre cele peste 145 de victime depistate, 18 dintre ele au fost identificate și eliberate până în prezent, toate de naționalitate română și moldovenească, fiind transferate ulterior către diferite ONG-uri. Acesta a fost modul în care organizația criminală acționa, racola victimele cu oferte false de angajare și le exploatau ulterior prin muncă, fiind obligaţi să doarmă în camere foarte mici și în condiții precare.

Citeste si:  Fotbal - CM 2010: Honduras, prima echipă cu trei fraţi la un turneu final

„Purtătorii” organizației le asigurau pe victime că, odată ajunse în Spania, vor locui în condiții decente, atât de muncă, cât și de viață, lucru care a fost ulterior încălcat, deoarece aceste persoane trăiau în condiții de semi-sclavie și precaritate extremă, iar în unele zile nu li se dădea nici măcar hrană.

Cetățenilor moldoveni le era luată documentația inițială și le erau furnizate pașapoarte și documentație de cetăţeni români pentru a putea avea drept de şedere legală în Spania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata