O carte pe zi

 „Oxen. Prima victimă” de Jens Henrik Jensen

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Veteran de război, ultramedaliat, acuzat de mai multe ori de violență, cu cinci decizii judecătorești de condamnare, cu suspendare, Niels Oxen este atins de sindromul postraumatic care-i bântuie pe mulți foști combatanți după un război și victimă sigură pentru a i se pune în cârcă un număr de crime

Danezul Jens Henrik Jensen a intrat în lumea literară în 1997, cu romanul ”Ringul vienez”. A publicat apoi mai multe trilogii: Kazanski, Portland și Oxen. Romanul pe care-l semnalăm astăzi este primul din trilogia Oxen.

Scriu editorii: „Apărut în anul 2012, «Prima victimă» spune povestea unui fost soldat de elită din armata daneză, Niels Oxen, care se retrage într-o pădure din Iutlanda pentru a scăpa de demonii săi interiori. După o vizită la Castelul Nørlund, Oxen devine principalul suspect de uciderea proprietarului acestuia, influentul Hans-Otto Corfitzen, și singura sa șansă de a scăpa de acuzații este să se implice în găsirea vinovaților.” O face cu un succes uimitor, date fiind condițiile în care lucrează.

Veteran de război, ultramedaliat, acuzat de mai multe ori de violență, cu cinci decizii judecătorești de condamnare, cu suspendare, Niels Oxen este atins de sindromul postraumatic care-i bântuie pe mulți foști combatanți pe fronturile dure de război. Prin urmare o victimă aparent sigură, în spatele căreia poți pune orice crimă. Ceea ce încearcă să facă un grup de polițiști și politicieni, pentru a-și salva șeful, pe însuși ministrul Justiției, de acuzația că a ucis o prostituată de lux în timpul unei partide sexuale. Oxen fusese detașat în Bosnia, cu trupele ONU, unde își văzuse camarazi murind și în egală măsură îi salvase pe alții de la moarte; dar asistase și la crime atroce comise de croați. După care luptase în Afganistan, unde ororile întâlnite fuseseră la fel de mari. Divorțat, trăia singur și se refugiase într-o pădure, departe de lume.

Ce descoperă el, când se implică în aflarea adevărului despre crima petrecută la Castelul Nørlund, este nu numai oribil, dar și foarte credibil: un grup de oameni de frunte, politicieni, miniștri, directori de concerne, oameni de afaceri plini de bani se asociaseră într-o grupare care să impună o anumită ordine în Danemarca, chiar prin violență. Se organizaseră într-o asemenea structură, încât eșecul era de neînchipuit, iar orice îndepărtare de planul stabilit urma să fie eliminată de oameni bine pregătiți, ca și cum n-ar fi existat. Niels Oxen descoperă cu mari eforuri adevărul, în timp ce-și pune de mai multe ori viața în pericol, dar înțelege că sunt atât de multe forțe im plicate, încât niciodată n-o să reușească să schimbe ceva. „Cât de înspăimântător era faptul că cineva putea să aibă așa de multă putere, încât să șteargă, pur și simplu, realitatea cu buretele. Și în afară de asta, cât era de grotesc că ministrul Justiției scăpa nevătămat!”. De urmărit celelate volume ale trilogiei, aflate în curs de traducere.

Jens Henrik Jensen – Oxen. Prima victimă. Editura RAO. 448 pag.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.