Economia europeană va ajunge să stagneze dacă guvernele nu încep să cheltuiască

 Economia zonei euro riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică prelungită, similară cu cea pe care Japonia a experimentat-o, în cazul în care guvernele nu oferă stimulent fiscal, a avertizat CEO-ul Blackstone, Stephen Schwarzman, transmite CNBC.

Schwarzman a reluat, într-o intervenție publică, criticile venite din partea unor directori de bănci europeni de top, privind rata dobânzilor practicate de Bănca Centrală Europeană.

BCE a lansat un pachet substanțial de relaxare cantitativă (QE) și a redus dobânda la facilitatea de depozit cu 10 puncte procentuale, la minus 0,50%, un nou record.

Schwarzman a declarat pentru CNBC că ratele dobânzilor negative din Europa afectează câștigurile instituțiilor financiare, cum ar fi companiile de asigurări și depozitarele.

Citeste si:  Apple lansează laptopuri MacBook alimentate de propriile cipuri de calcul

În încercarea de a atenua o parte din presiunea ratelor negative asupra bilanțurilor bancare, BCE a introdus un sistem de rate pe două niveluri, măsură încurajată de șefii diferitelor bănci europene în ultima perioadă.

Schwarzman a sugerat că în Europa ratele negative par să fie văzute ca un „panaceu”, dar a argumentat că economia zonei euro atinge un punct în care stimulentul fiscal ar fi necesar, în special în Germania.

„Alternativa este ceea ce a făcut Japonia timp de 25 de ani. Practic, nu a crescut, a înghețat. Acest lucru s-ar putea întâmpla şi nu este un lucru bun pentru oameni “, a mai spus șeful fondului de investiții.

Citeste si:  Taxa pentru promovarea turistică a Capitalei creşte la 2% din venitul din cazare
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner