O carte pe zi

 „Sânge pe zăpadă” de Jo Nesbø

 Un roman polițist foarte scurt, admirabil scris, admirabil tradusÎn mod cert nu este o exagerare să spun că Jo Nesbø este unul dintre cei mai fascinanți scriitori. Care, pe deasupra, are o biografie de asemenea fascinantă. Născut în 1960, a jucat fotbal în echipa Molde, în Liga întâi a Norvegiei, a fost membru fondator al trupei Di Derre și analist financiar. Când un editor i-a propus să scrie un volum de memorii despre formație, Nesbø i-a înaintat spre publicare manuscrisul primului său roman din seria care îl are drept protagonist pe detectivul Harry Hole („Liliacul”, 1997). Seria a continuat cu alte zece romane (multe dintre ele traduse deja în românește). A îmbogățit genul crime, adăugându-i noi dimensiuni stilistice și psihologice. Romanele lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în 40 de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award. Seria Harry Hole nu este singura. Cartea pe care o prezentăm astăzi deschide o nouă serie Olav Johansen.

Eroul, aflăm din propria mărturie, nu este un bun hoț de bancă, nu e bun nici ca proxenet, nici ca șofer când se dorește o evadare, dar e grozav de bun când elimină oameni la ordinul șefului său.
Scriu editorii: „Olav Johansen este ucigaș plătit și lucrează pentru unul dintre capii lumii interlope din Oslo-ul anilor 1970, eliminându-i cu sânge rece pe toți cei desemnați de șeful său. Și totuși, Olav e un om mult mai complicat decât pare la prima vedere. Puterea lui de a iubi este la fel de mare precum talentul său pentru crimă. Da, este înclinat în mod natural spre subordonare, dar în sânge poartă și virusul răzvrătirii, născut din puterea pe care o are asupra vieții și morții. Ultima misiune care îi este încredințată îl pune într-o situație foarte periculoasă, ajutându-l să înțeleagă un lucru esențial despre meseria lui: cu cât afli mai multe despre afacerile șefului, cu atât e mai probabil să devii chiar tu una dintre țintele lui”.

Cum s-a spus de nenumărate ori, Jo Nesbø e un povestitor desăvârșit. Un roman foarte scurt, admirabil scris, admirabil tradus.

Jo Nesbø – „Sânge pe zăpadă”. Primul volum din seria „Olav Johansen”. Editura Trei, coelcția Fiction Connection. Traducere de Bogdan Perdivară. 175 pag.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.