Senatul României a adoptat acordul de parteneriat strategic între UE și Japonia

Senatorii au adoptat, luni, decizional, proiectul care ratifică Acordul de parteneriat strategic dintre UE și statele sale memebre și Japonia, semnat la 17 iulie 2018 în Tokyo. Parteneriatul Strategic are ca scop cooperarea politică și sectorială bilaterală între UE și Japonia.

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de cameră decizională, proiectul legislativ pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte, semnat la 17 iulie 2018 la Tokyo, cu 78 de voturi „pentru” și o abținere.

Citeste si:  Programul "Prima casă", în special pentru locuinţe noi

„Acordul consolidează într-o mare măsură parteneriatul global prin promovarea cooperării politice şi sectoriale şi a acțiunilor comune privind chestiunile de interes comun, inclusiv în legătură cu provocările de la nivel regional şi mondial. Acest acord va oferi o bază juridică pentru îmbunătălirea cooperării bilaterale, precum şi a cooperării în cadrul organizaliilor şi forurilor internaționale şi regionale. Cooperarea între cele două părți este structurată pe doi piloni: dialog politic, cooperare în domeniul politicii externe şi de securitate şi cooperare tehnică pentru dezvoltare. Acordul nu completează pe fond obligațiile internalionale ce revin părților, dar instituie obligații de diligență în vederea obiectivelor comune prin coordonare, consultare, schimb de informații”, se arată în textul proiectului de lege.

Citeste si:  Uniunea Vamală se extinde tematic

Comisia economică a dat raport de admitere, fără amendamente, pe data de 9 octombrie. Camera Deputaților a adoptat proeictul de lege pe 11 octombrie 2019 cu 265 de voturi „pentru” și un vot „contra”.

Proiectul de lege va fi trimis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close