The Telegraph, despre Kovesi: UE e determinată să aibă cel mai nepotrivit candidat în funcție

Determinată să aibă cel mai nepotrivit candidat pentru rolul de procuror-șef european, Uniunea Europeană s-a asigurat că acesta este ales printr-un proces rapid, încălcându-și propriile reguli privind etica, scrie cotidianul The Telegraph, făcând referire la alegerea Laurei Codruța Kovesi.

„Cea mai controversată alegere este confirmarea Laurei Codruței Kovesi în funcția de nou procuror șef al Uniunii Europene. Determinată să aibă cel mai nepotrivit candidat pentru acest rol, UE s-a asigurat că procurorul nerespectat este ales printr-un proces rapid, încălcându-și propriile reguli care prevăd că cel care deține o astfel de funcție trebuie să aibă valori ridicate de etică și integritate și ignorând cererile făcute de Guvernul României, care a demis-o de la șefia Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu”, scrie The Telegraph.

Citeste si:  Averea lui Prince ar putea fi împărţită între şapte moştenitori

Autorul articolului, Damien Phillips, amintește că, în acest caz, CV-ul Laurei Codruța Kovesi conține „monitorizarea celui mai mare scandal de corupție de la căderea Uniunii Sovietice, prin colaborarea cu serviciul de informații din România în vederea folosirii sistemului judiciar, subminând statul de drept prin reținerile ilegale susținute de false dovezi și o rată suspectă de 92% de condamnări”.

„Numirea ei în funcție reprezintă un cadou pentru Johnson, dar un coșmar pentru fiecare membru al Parlamentului European și pentru fiecare stat care face parte din UE”, mai scrie acesta.

Citeste si:  Raport CE: România a făcut paşi importanţi pentru ameliorarea sistemului judiciar

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au confirmat, în ședința Conferinței președinților de miercuri, numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parlamentului European. În luna iulie, Parlamentul European a reiterat faptul că susține candidatura fostei șefe DNA pentru funcția de procuror-șef european.

Biroul Procurorului Public European, care va avea sediul la Luxembourg, va fi o instituție independentă a Uniunii Europene care va fi responsabilă cu anchetarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (fraude, corupție, fraude transfrontaliere cu TVA de peste 10 milioane de euro).

Citeste si:  Videanu: We need commitments for major projects in Black Sea region
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata