Expoziția „Corneliu Baba. Confesiuni și Jurnale (1965 – 1977)”

7

 Expoziția „Corneliu Baba. Confesiuni și Jurnale (1965 – 1977)” va fi deschisă publicului în perioada 25 octombrie – 29 martie 2020, la parterul Galeriei Naționale de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din București, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Când mă urc pe lădița mare și încep să lucrez la personajele compozițiilor mele, mă transform. Nu mă gândesc decât la lucruri care depășesc aceste mărunte griji de-a plăcea. Pictura mea nu trebuie să placă, ci să emoționeze pe valori mari plastice și umane”. (Corneliu Baba, Confesiuni și Jurnale (1965 – 1977).

Citeste si:  IPJ Cluj: Candidatul la președinția României, Ninel Peia, dat dispărut

Evenimentul este o expoziție – confesiune care îl are din nou ca protagonist pe Corneliu Baba. Parcurgând însemnările din jurnalul său, publicul îl poate regăsi pe artist din ce în ce mai retras în liniștea atelierului din strada Pangratti, în fața șevaletului sau a caietului de atelier, frământat de îndoieli și bântuit câteodată de sentimentul neîmplinirii a ceea ce și-a dorit mereu să facă – pictură.

Expresia trăirilor din această perioadă se regăsește în operele sale cu teme noi, printre care „Omul cu lingura”, „Arlechini”, „Peisaje din Toledo”, „Concetățeni”, numeroase portrete de anonimi însumate într-o adevărată arheologie a chipului uman. Tot acum apar și cele două teme care îl vor obseda până spre sfârșitul vieții: „Spaimele” și „Regii nebuni”.

Citeste si:  Tomac: M.Sandu nu putea accepta reforma în justiție propusă de Dodon. Se pregătește de prezidențiale

Expoziția include atât lucrări provenind din patrimoniul MNAR și din colecția artistului, cât și documente personale din perioada 1965 – 1977. Demersul curatorial se sprijină pe însemnările și reflecțiile artistului din acest interval cronologic și fac obiectul celui de al doilea volum din seria Corneliu Baba.

„Volumul II Confesiuni si Jurnale (1965 – 1977)” va fi lansat la o dată ce va fi anunțată ulterior.

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Ora limită de acces este 17.00.

Citeste si:  RADET: Funcționare deficitară în sectoarele 1 și 5 ale Capitalei în urma unei avarii la CET Grozăvești
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata