Dăianu: Ajustarea fiscală depinde de voința politică

Ajustarea fiscală depinde de voința politică și de susținerea de care se bucură ministrul Finanțelor Florin Cîțu, a precizat marți Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, la o dezbatere despre alegerile prezidențiale organizată Camera de Comerț Româno-Germană.

„Nu avem spațiu fiscal și angajmentele acestea sunt puțin spus excesive”, a spus Dăianu, adăugând: „Eu cred că se va depăși tinta de 3%, orice inginerie se face, nu se poate. Dar este administrabil deficitul pentru 2019. Marea provocare este 2020, iar anul viitor este important să nu depășim deficitul din acest an. (…) Deci dacă avem alt calendar (de majorări) intrăm într-o altă logică, de corecție pașnică a bugetului. Că să nu mai vorbesc că trebuie să umblăm și la structura bugetului”.

Citeste si:  Pogea: Bugetul pe 2010 va fi construit pe un deficit public de 5,9% din PIB

Acesta a precizat că bugetul pentru 2020 nu poate fi construit pe afirmații politicianiste ambigue precum „vom respecta angajamentele în funcție de spațiul fiscal”.

„Trebuie să fie evident ce fac. (…) De cum este croit bugetul pe 2020 depind execuțiile bugetare pe anii viitori. Dacă nu avem un buget inteligent anul viitor vom avea mari probleme într-un context international nenorocit în 2021 și 2022”, a notat președintele Consiliului Fiscal.

La rândul său, prezent la dezbatere, profesorul de științe politice Cristian Pârvulescu a notat că alegerile anticipate reprezintă soluția pentru rezolvarea problemelor fiscal-bugetare evidențiate de Daniel Dăianu, care a explicat că angajamentele guvernamentale referitoare la majorări de pensii în 2020 și anii următori pot duce la explozia deficitului. Alegerile anticipate ar putea modifica raporturile de forțe din Parlament și ar oferi capitalul politic pentru modificarea calendarului de majorări.

Citeste si:  Chevron nu vrea să plătească pentru poluarea din pădurile ecuadoriene

„Politicienii trebuie să fie onești, să spună uitați prin ce am trecut acum 7-8 ani, am crescut taxe și impozite ca să nu intre țara asta în șanț… să spună hai să nu trecem ca atunci printr-o corecție severă”, a adăugat Daniel Dăianu.

El a făcut referire și la oamenii de afaceri, care spune acesta poartă o responsabilitate majoră în societate.

„Companiile mari fac profit-shifting. Când vorbești de schimbarea climatică ai lobby-ul industriei auto la ușă, știu asta de când eram europarlamentar. Există o ipocrizie a big-business-ului. Dacă nu se schimbă ne vom înfunda, oamenii vor ieși în stradă, nu doar în România ci în Europa”, a spus Dăianu.

Citeste si:  Consiliul Fiscal poate răspunde solicitărilor unui partid politic pentru analizarea bugetului din campania electorală

El a adăugat că Comisia Europeană ar putea accepta deficitul de peste 3% pentru acest an dacă primește asigurări că anul următor va începe corecția cheltuielilor publice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata