Este cazul să reparăm ce a stricat PSD

 Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Afacerilor Externe de către Bogdan Aurescu, că trebuie refăcută încrederea partenerilor externi în România și trebuie reparat tot ce a stricat PSD.

„Este cazul să reparăm ce au stricat pesediștii, este cazul să refacem încrederea partenerilor noștri în România, în politica externă a României. Convingerea mea fermă este că România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat țara noastră. Acest lucru acum începe să redevină posibil. După mulți ani în care politica externă a fost afectată de guvernări eșuate, am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimiști că Președintele și Guvernul României vor colabora loial, așa cum este scris în Constituția României”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de la MAE.

Citeste si:  Dăncilă: Iohannis l-a binecuvântat pe Predoiu. Dosarul caselor președintelui are termen 12 noiembrie

Șeful statului a susținut că o prioritate pe care o are în materie de politică externă pentru România e Parteneriatul Strategic cu SUA și rolul pe care România îl are în NATO.

„Doamnelor și domnilor, prioritățile mele în materie de politică externă pentru România sunt bine cunoscute și îmi face plăcere să le repet, ca să știm. Politica externă a României se bazează pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, pe rolul României în NATO, pe locul și rolul României în Uniunea Europeană, se bazează pe consolidarea, întărirea și extinderea parteneriatelor strategice pe care le avem, vizează o bună profilare a României în plan global, întărirea poziției României și întărirea încrederii pe care încă o avem din partea tuturor statelor cu care avem relații”, a adăugat Iohannis.

El a afirmat, totodată, că politica externă a României a avut de suferit în ultimii trei ani.

„Un lucru trebuie să vă spun foarte clar acum și aici: politica externă a României – pe care cred că am condus-o rezonabil – a avut în ultimii trei ani și jumătate de suferit. Lideri pesedişti diletanţi au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare! Singurul lucru pe care l-au obținut este decredibilizarea României în relația cu mulți parteneri cu care am avut legături strânse și încredere reciprocă. Știți foarte bine care sunt dosarele ratate de guvernarea pesedistă și aș menționa poate numai dosarul ONU unde am avut o poziție de start foarte bună și, în final, nu ne-am atins obiectivul, și altele pe care nu vreau să le menționez acum fiindcă le cunoașteți foarte bine”, a mai spus șeful statului.

Citeste si:  Dăncilă îi cere lui Iohannis deblocarea situației de la Interne: Voi veni cu o serie de propuneri

Președintele României i-a urat succes noului ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Sunt foarte mulțumit că domnul Bogdan Aurescu a fost cooptat, domnule Prim-ministru, de dumneavoastră, în echipa guvernamentală și, evident, că a acceptat. Este pentru mine o garanție a faptului că lucrurile vor fi abordate serios, profesionist și vă garantez că împreună vom avea succes. Pe Bogdan îl știți foarte bine, este unul dintre cei mai profilați diplomați români, a început activitatea în minister, s-a profilat extraordinar de pozitiv cu acel renumit proces de la Haga pe care l-a câștigat pentru România, a continuat cariera în minister, a fost ministru și este acum iarăși ministru de Externe. Domnule Prim-ministru, domnule ministru, onorată asistență, vă doresc și îmi doresc o colaborare foarte bună cu singurul scop de a-i servi pe români și România. Mulțumesc!”, a subliniat Iohannis.

Citeste si:  Vicepremierul cere partidelor, în special USR, să susțină proiectul „România educată”

La ceremonia de preluare a portofoliului de la Externe de către Bogdan Aurescu au participat și fostul ministru Ramona Mănescu și premierul Ludovic Orban.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata