Împrumut de la bănci la Finanțe fără semnătura ministrului

 Împrumutul de luni al statului, în valoare de 775 milioane de lei, s-a efectuat fără semnătura ministrului de Finanțe, a precizat fostul ministru Eugen Teodorovici în ceea ce el a descris drept un “scurtcircuit” la trezoreria statului.

Proaspătul ministru Florin Cîțu a precizat la venirea la minister, marți, că ar vrea să analizeze împrumuturile făcute de MFP, în general.

Luni, 4 noiembrie, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 775 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate de 78 luni, la un randament mediu de 4% pe an.

Venit însă la MFP pentru o întâlnire cu succesorul său, fostul ministru Teodorovici a spus că nu știe nimic despre vreun împrumut și chiar a declarat “că nu ne-am împrumutat noi ieri”. El a mai spus că “cineva a încălcat ceea ce trebuia să respecte”, dând de înțeles că ceea ce a fost încălcată a fost legea.

Citeste si:  Proprietarul British Airways, IAG, mărește lichiditatea cu 2,45 miliarde de lire sterline

“Eu ieri nu mi-am dat acceptul pe niciun fel de operațiuni și tranzacții. Probabil că cineva din Ministerul de Finanțe a încălcat ceea ce … trebuia să respecte. Probabil secretarul de stat coordonator pe trezorerie. Dacă dânsul a făcut, dânsul putea să decidă. Dar, repet, fără să fie acordul meu dat în acest sens pentru operațiunea de ieri”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a mai spus că o să-l roage pe ministrul în exercițiu să verifice operațiunile, inclusiv cea de ieri.

“O să discut chiar acum cu dânsul, pentru că și despre secretarul de stat a făcut multe afirmații. Inclusiv operațiunea de ieri, iar dacă are toate argumentele necesare chiar să propună o schimbare în prima zi de lucru a domniei sale”, a spus fostul ministru.

Citeste si:  Peste 25.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate la frontiera de nord

Acesta a explicat că la Finanțe există regula ca orice astfel de procedură să aibă acceptul ministrului pentru a se vedea exact suma împrumutată, respectiv ofertele băncilor, costurile și perioada.

“Dar se pare că ieri a fost un scurtcircuit”, a spus Teodorovici.

Operațiunea de luni, 4 noiembrie, a fost prima din planul MFP pe luna noiembrie ce prevede împrumuturi de 4,1 miliarde de lei în lei și de 200 milioane de euro.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner