Ideea de război hibrid a fost introdusă în strategia de apărare SUA în 2015

 Generalul Ștefan Dănilă, fost şef de Stat Major, a precizat, miercuri, la Conferința Gândirea Militară Românească, că ideea de război hibrid a fost inclusă în strategia de apărare a Statelor Unite ale Americi în 2015, de către generalul Martin Dempsey.

„Ceea ce puțină lume știe, și veți găsi puține informații corecte despre invadarea Crimeei, este faptul că pe 28 februarie invazia era deja clară. Controlul asupra peninsulei era realizat prin acei omuleți verzi care ocupaseră căile de comunicații, aveau controlul asupra unităților militare, au câștigat controlul aeroportului, aveau controlul asupra întregii peninsule. Acei omuleți verzi aveau niște măști pe figură, nu aveau însemne de apartenență, și nu erau asumați de Federația Rusă”, a declarat, miercuri, generalul Ștefan Dănilă, în cadrul Conferinţei internaţionale Gândirea Militară Românească, cu tema „Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice”.

Potrivit fostului șef de Stat Major, în 2015, generalul american Martin Dempsey a introdus, în strategia de apărare a SUA, și războiul hibrid ca un război pornit cu mijloace neasumate.

„După invadarea Crimeei, la o zi după asta s-a obținut de către președintele Putin aprobarea Parlamentului pentru a dispune forțelor ruse să sprijine Parlamentul din Crimeea, pentru că au luat decizia să fie autonomi. Deci deciziile legale s-au luat după ce se ocupase. Acesta a fost momentul pe care l-a identificat generalul Dempsey ca fiind război hibrid. Statele Unite aveau în strategia de apărare principala amenințare terorismul, iar în 2015, Dempsey a introdus și războiul hibrid ca un război pornit cu mijloace neasumate, cu oameni neasumați, care ocupă anumite poziții, care ies din zona dreptului internațional, dar nu sunt asumate de statul respectiv, după care te pun în fața faptului împlinit. Asta este ideea de război hibrid văzută atunci de generalul Dempsey”, a mai pecizat Ștefan Dănilă.

Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Cercul Militar Naţional, Conferinţa ştiinţifică internaţională Gândirea Militară Românească, cu tema „Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice”.

Activitatea a fost desfășurată în contextul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Statului Major al Apărării şi a 155 de ani de la înfiinţarea revistei Gândirea Militară Românească.

 

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.