EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Ministerul Sănătății, măsuri în județele de la granița cu Ucraina, după confirmarea difteriei

Ministerul Sănătății a dispus Direcțiilor de Sănătate Publică din județele de la granița cu Ucraina măsuri de urgență după apariția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în țara vecină. Boala extrem de contagioasă a fost eradicată în România în 1980.

Ministerul Sănătății a transmis, marți, prin Institutul Național de Sănătate Publică, faptul că a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcțiilor de sănătate publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activităților de supraveghere a difteriei, ca urmare a comunicărilor identificate privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.

De asemenea, Ministerul Sănătății a cerut INSP să distribuie, prin direcțiile de sănătate publică, tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe, definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP județean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT și va demara ancheta epidemiologică.

„Ministerul Sănătății a mai cerut direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor”, arată Ministerul Sănătății în comunicatul de presă citat.

MS reamintește că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere prin aer, care are un potențial mortal, este vaccinarea specifică.

Totodată, Ministerul Sănătății a cerut Unifarm să demareze, de urgență, prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Boala e extrem de contagioasă, dar a fost eradicată în România în 1980.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata