Consiliul European a adoptat lista candidaților la funcția de comisar

Consiliul European a adoptat luni lista persoanelor pe care le propune pentru a fi numite membri ai Comisiei Europene până la 31 octombrie 2024, însă această listă nu include și un reprezentant britanic, lucru ce ar putea genera anumite probleme de ordin juridic, relatează site-ul de știri Euractiv.

„Adoptarea acestei liste face posibilă desfășurarea votului de aprobare în Parlamentul European cu privire la întreaga Comisie ca organ colegial”, se arată într-un comunicat dat publicității de UE.

„În temeiul articolului 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană, lista de comisari desemnați este adoptată de către Consiliu de comun acord cu președintele ales al Comisiei. Președinta aleasă, Ursula von der Leyen, și-a dat acordul la 21 noiembrie cu privire la proiectul de listă de comisari desemnați. În urma aprobării Parlamentului European, Comisia este numită de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată”, precizează Uniunea Europeană.

Citeste si:  300 diplome de bacalaureat scrise greşit din cauza softului informatic

Un oficial european a explicat că unele decizii ale noii Comisii ar putea în ceea ce privește competiția sau comerțul ar putea fi contestate la Curtea de Justiție a UE, însă Executivul european este „foarte încrezător” că judecătorii UE vor valida decizia de funcționare a instituției chiar și fără un comisar din partea Marii Britanii.

Ca parte a raționamentului legal, un oficial european a explicat că Tratatul de la Lisabona permite menținerea vacantă a posturilor de membri ai Comisiei dacă un comisar părăsește funcția înainte de sfârșitul mandatului.

Citeste si:  Supă cremă de fasole boabe, cu o parte dintre ingrediente coapte la cuptor

Parlamentul European urmează să decidă miercuri (27 noiembrie) în privința aprobării Comisiei conduse de Ursula von der Leyen.

Sursa foto: gandul.info

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close