Prețul cafelei Arabica a crescut cu 25%

Prețul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună, pe măsură ce perspectiva unui deficit al rezervelor pentru 2019-20 a început să pară credibilă, scrie într-o analiză Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank.

Timp de mai multe luni, cafeaua a fost una dintre cele mai favorizate mărfuri pentru pozițiile short ale fondurilor. Cu toate acestea, randamentul pe un an a scăzut acum la sub 10% de la un maxim de peste 16% la începutul anului. Evoluția pozitivă viitoare depinde dacă fondurile abandonează strategia și încep să acumuleze o poziții long.

Directorul strategie pentru mărfuri a Saxo Bank spune că indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacționat în scădere pentru a treia săptămână. Pierderile înregistrate în domeniul energiei, cele mai mari în sectorul gazelor naturale și mai ales în cel al metalelor industriale, din cauza prăbușirii nichelului, au fost compensate doar parțial de câștigurile înregistrate în sectorul metalelor prețioase și al platinei.

Citeste si:  Intel a achiziţionat divizia wireless a Infineon pentru 1,4 miliarde de dolari

În sectorul agricol, soia și bumbacul scad, în timp ce cafeaua a continuat să crească.

Schimbările sezoniere de prețuri, legate de vreme, în sectorul gazelor naturale au continuat, prețul scăzând aproape de 5% ca reacție la prognozele meteo pentru o vreme mai caldă decât normalul în săptămânile ce vin.

Nichelul, în scădere cu 25% de la vârful din septembrie, a dus metalele industriale în jos, indicele Bloomberg Industrial Metals scăzând la cel mai scăzut nivel de la finalul lui august. Creșterea spectaculoasă a nichelului din T3 a întâmpinat probleme în ultimele săptămâni după ce Indonezia, cel mai mare exportator de minereu de nichel din lume, și-a revizuit planurile anterioare de a interzice exportul de minereu începând cu ianuarie 2020. Cuprul s-a tranzacționat în scădere, dar într-un interval relativ limitat, traderii concentrându-se în principal pe veștile comerciale de la Washington și Beijing.

Citeste si:  Deficitul comercial al României, în scădere cu 45 de miliarde de lei în 2009

Aurul s-a tranzacționat în interval 1.450 dolari/uncie și 1.480 dolari/uncie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner