Cameră: Comisia pentru administraţie – raport preliminar de respingere a proiectului USR privind alegerea primarilor în 2 tururi

Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege iniţiat de USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Au fost 9 voturi ‘pentru’ şi 15 ‘contra’.

Raportul Comisiei pentru administraţie este preliminar, urmând să se pronunţe şi Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, pentru că pe acest proiect sunt sesizate ambele comisii, iar apoi va merge în plenul Camerei, a precizat preşedintele comisiei, liberalul Florin Roman.

Deputatul USR Tudor Benga, iniţiator al proiectului, a spus că proiectul creează premisele pentru o reprezentativitate reală a primarilor.

Citeste si:  Sute de bilete la Bingo Metropolis aruncate

„Discutăm o problemă de reprezentativitate. Sunt primari aleşi în oraşe mari cu mai puţin de 10-20 la sută din totalul alegătorilor”, a adăugat Benga, arătând că acest lucru trebuie reglementat.

În replică, deputatul PSD Ion Călin a subliniat că nu susţine proiectul.

„Statistica este una. Peste 70 la sută din primarii din România au ieşit cu peste 50 la sută dintre voturile electoratului. Democraţia se exprimă prin vot. Nu putem modifica câtă vreme legea nu obligă electoratul să meargă la vot (…). Iohannis a luat 66 la sută dintre cei care au ieşit la vot. Noi, în continuare, susţinem un raport de respingere pentru această iniţiativă”, a afirmat Ion Călin.

Citeste si:  Cât le plătesc patronii experţilor pentru a afla pe cine să dea afară

Adoptarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost cerută de mai multe ori de USR şi PMP, acest lucru fiind prevăzut şi în acordurile politice încheiate de cele două formaţiuni politice cu PNL.

Sursa foto: cotidianul.ro

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata