Viitorul buget al UE şi schimbările climatice, discutate de Iohannis cu viitorul preşedinte al Consiliului European

3

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu viitorul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, despre Piaţa Unică, securitatea UE, nevoia unei politici externe puternice, schimbările climatice, politicile în domeniul încălzirii globale, bugetul multianual al Uniunii.

„Am discutat şi despre bani, despre exerciţiul financiar care urmează 7 ani. Simţim cu toţii nevoia finalizării proiectului în varianta cea mai optimistă, dar şi realistă. Sperăm să ajungem la concluzii bune undeva la începutul anului 2020. Această temă va fi pe ordinea de zi în Consiliul din decembrie şi – sperăm noi şi sigur şi alţii – să avem deja câteva chestiuni clarificate şi să consemnăm un progres semnificativ”, a declarat Iohannis după întâlnirea cu viitorul preşedinte al Consiliului European.

El a arătat că a discutat cu viitorul preşedinte al Consiliului European despre nevoia păstrării finanţării pentru dezvoltare regională şi într-un cuantum important a banilor pentru politicile agricole comune.

Citeste si:  Investiţiile în economia naţională, în scădere cu peste 29% în 2009

„Dorim o politică în domeniul climei care rezolvă problema. Vrem să fim un continent care arată cum se poate combate încălzirea globală, însă în acelaşi timp vrem să garantăm dezvoltarea economiilor noastre. Nu vrem o politică pro-climă care strangulează economiile ţărilor mai slab dezvoltate şi aici ne-am înţeles foarte bine la acest capitol. Domnul preşedinte Michel doreşte să abordeze chestiunile legate de politica în domeniul combaterii încălzirii globale în cadrul Consiliului din decembrie şi cu siguranţă va fi ocazia să discutăm cu toţii despre abordări strategice. De exemplu, despre o ambiţie pe care majoritatea dintre statele membre o au, de a ajunge la aşa-numita neutralitate climatică în 2050″, a spus Iohannis.

Charles Michel a arătat că la Consiliul din decembrie se va discuta despre bugetul multianual al UE, arătând că nu este o decizie „birocratică”, ci una „tehnică, politică”.

Citeste si:  Marea Unire, sărbătorită vineri în Aula Academiei Române

„Cu siguranţă va fi necesar să alocăm suficient timp în următoarele luni, astfel încât să aprofundăm dialogul interinstituţional pentru că bugetul european va fi transpunerea priorităţilor noastre comune la nivel politic. De aceea, încercăm să găsim un echilibru corect între o convergenţă crescută, coeziune, agricultură şi toate aceste chestiuni pe care trebuie să le asigurăm – schimbări climatice, tehnologie -, toate acestea sunt aspecte importante, cu efecte concrete în viaţă de zi cu zi a cetăţenilor europeni din diverse ţări membre ale Uniunii Europene”, a subliniat el.

Oficialul european şi-a exprimat dorinţa că la Consiliul European din decembrie se va ajunge la un acord cu privire la schimbările climatice.

„Este un proiect foarte ambiţios şi trebuie să ţinem seama de aceste îngrijorări comune la nivel european. De exemplu, neutralitatea în materie de carbon, acest deziderat ar trebui să fie pe agenda tuturor ţărilor participante. Trebuie să rezolvăm toate chestiunile legate de convergenţă şi este important la nivel european să încercăm să dezvoltăm posibilitatea diverselor ţări de a alege o strategie în materie energetică. De exemplu, mixul de energie”, a susţinut viitorul preşedinte al Consiliului European.

Citeste si:  Plan de măsuri pentru sprijinirea copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Discuţiile au mai vizat relaţiile UE cu NATO, politicile în legătură cu relaţii cu China şi cu Rusia.

Preşedintele Iohannis i-a urat un mandat foarte bun viitorului preşedinte al Consiliului European.

„Va fi intens, dar împreună avem şansa să-l fructificăm. (…) Sunt foarte bucuros şi îţi mulţumesc, Charles, pentru acest lucru, că am găsit foarte multe puncte unde abordările noastre sunt foarte apropiate. Este o premisă excelentă pentru o colaborare bună şi intensă”, a spus Iohannis.

Charles Michel l-a felicitat pe preşedintele Iohannis pentru realegerea sa.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata