Cum funcționează o casă de marcat?

Toți operatorii economici care vând bunuri cu amănuntul sau prestează anumite servicii către populație au obligația de a utiliza case de marcat. Aceasta înregistrează și calculează vânzările efectuate în cadrul unei unități, comercianții având obligația de a emite bonuri fiscale pe care să le predea clienților, după fiecare tranzacție realizată. O casă de marcat se alege în funcție de specificul afacerii și cerințele legale în vigoare, cei care nu folosesc un astfel de dispozitiv fiind pasibili de sancțiuni considerabile. Dacă vrei să afli mai multe despre acest echipament fiscal, descoperă mai departe cum funcționează o casă de marcat.

Ce este o casa de marcat?

O casă de marcat este un dispozitiv electronic utilizat pentru a calcula și înregistra tranzacțiile de vânzare. Cele mai multe afaceri nu pot funcționa fără aparatură fiscală eficientă, principalul avantaj al caselor de marcat fiind acela că ajută comercianții în gestionarea facilă a operațiunilor lor cu amănuntul.

Dispozitivul a fost inventat în anul 1879, de către americanul James Ritty, proprietar al unei cafenele din Ohio. Ideea sa a pornit din disperarea că, deși avea foarte mulți clienți zilnic, ieșea întotdeauna pe pierdere. Astfel, și-a schimbat angajații de foarte multe ori și a fost chiar pe punctul de a renunța la cafenea până s-a gândit să creeze o casă de marcat. Primul aparat a fost brevetat în 1879, însă Ritty nu s-a mulțumit cu asta și a lucrat constant la perfecționarea sa. În anul 1922, au fost vândute mai bine de două milioane de case de marcat, de aici începând practic să se scrie istoria dispozitivului utilizat și astăzi.

Cine are obligația de a folosi o casă de marcat?

Ordonanța de Urgență 28/1999 menționează că acest aparat fiscal trebuie utilizat în mod obligatoriu de toți operatorii care livrează bunuri cu amănuntul, și aici pot fi incluse magazine, cofetării, baruri, cafenele, farmacii, restaurante sau unități de desfacere a mărfurilor produse. De asemenea, aceeași obligație o au și firmele care oferă servicii direct către populație, cum ar fi sălile de fitness ori saloanele de înfrumusețare.

Bonurile fiscale trebuie să fie emise prin intermediul casei de marcat încă de la data începerii activității comerciale desfășurate. Mai mult, în situația în care clienții au astfel de cererii, pe lângă bonul fiscal, agenții economici au obligația de a elibera și factură fiscală.

Cum intri în posesia unei case de marcat?

Citeste si:  Ce se întâmplă cu piața imobiliară în 2019?

Orice comerciant sau viitor întreprinzător trebuie să știe că o casă de marcat nu poate fi achiziționată decât prin distribuitori autorizați de Ministerul Finanțelor, cum e Datecs.ro. După cumpărare, dispozitivul se înregistrează la Registrul de evidență al aparatelor de marcat electronice fiscale, la nivelul județului unde comerciantul își va desfășura activitatea economică. De aici, în urma depunerii unor documente care pot fi diferite de la un județ la altul, se obține un număr unic de identificare a casei de marcat ce va individualiza aparatul fiscal, împreună cu alte elemente.

Așadar, după achiziția unei case de marcat de pe datecs.ro, vei primi pentru aceasta și o serie fiscală formată din două litere – care reprezintă prescurtarea județului unde va fi folosit aparatul, și 10 cifre. În cazul cifrelor, primele patru dintre ele indică numărul avizului de distribuție și de folosire a casei de marcat, iar celelalte șase reprezintă numărul unic primit de la instituțiile statului.

Sigilarea și fiscalizarea casei de marcat

Nicio persoană neautorizată nu are voie să intervină în vreun fel asupra casei de marcat. Aceasta trebuie sigilată doar cu sigiliul fiscal al distribuitorului autorizat sau cu cel de identificare a tehnicianului de service. În cazul în care sigiliul este distrus, trebuie anunțate autoritățile financiare abilitate.

Fiscalizarea casei de marcat presupune identificarea memoriei fiscale și a agentului economic utilizator prin datele înscrise în aceasta, și anume seria fiscală a aparatului, antetul bonului fiscal, data și ora la care se activează memoria. Casele de marcat figurează într-un registrul național de evidență al ANAF.

În prezent, comercianții au obligația de a folosi case de marcat cu jurnal electronic, care se găsesc pe datecs.ro, în locul celor clasice cu rolă de hârtie. Datele referitoare la produse și tranzacții sunt astfel stocate pe un suport de memorie, integrat în casa de marcat, acestea putând fi ușor transmise și către ANAF, la finalul fiecărei zile, printr-o conexiune securizată.

Conectarea casei de marcat la calculator

Toate modelele de case de marcat pot comunica cu un calculator pentru programarea, citirea și emiterea de rapoarte din baza de date a articolelor. Totodată, este posibilă printarea bonurilor fiscale direct dintr-un program de vânzare sau gestiune ori emiterea documentelor fiscale și a rapoartelor de închidere.

Casa de marcat este un aparat fiscal necesar oricărui agent economic ce efectuează tranzacții pentru populație. Pe lângă respectarea prevederilor legale, aceasta este ușurează munca comercianților și îi ajută în gestionarea operațiunilor zilnice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner