Va ”dispărea” epidemia de COVID-19 în luna aprilie?

Când temperatura din majoritatea ţărilor şi regiunilor afectate de coronavirus va creşte,  potrivit unui zvon, epidemia de COVID-19 va ”dispărea” în luna aprilie, însă potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a unor specialişti, este încă prea curând să se poată afirma acest lucru cu certitudine, relatează marţi Xinhua.

Epidemiologii au avertizat deja cu privire la posibilitatea ca încălzirea vremii să nu oprească epidemia. Deşi unele virusuri sunt sezoniere, nu este clar dacă noul coronavirus se va comporta la fel.

”Nu ştim dacă acest virus va fi sezonier pentru că nu am avut experienţe anterioare cu acest virus”, a declarat epidemiologul american Stephen Morse de la Universitatea Columbia într-un articol publicat pe FactCheck.org la jumătatea lunii februarie. ”Este posibil să fie sezonier, însă este încă prea devreme să spunem acest lucru”, a adăugat Morse.

Citeste si:  COVID-19 a surprins o parte din umanitate pe picior greşit?

De gradul de răspândire a virusului, precum şi de măsurile de carantină sunt factorii  de care depind ca epidemia va înregistra un declin până în luna aprilie, potrivit articolului.

Epidemiologul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard nu crede că schimbările vremii vor conta prea mult în ceea ce priveşte modul de răspândire a virusului.

COVID-19 a fost raportat în întreaga lume. Dacă virusul seamănă cu un virus gripal tipic, se poate agrava în regiunile emisferei sudice pe măsură ce se schimbă anotimpurile”, a declarat Lipsitch citat într-un material publicat pe site-ul National Geographic.

Citeste si:  Moţiunea de cenzură: Guvernul Ponta 3 duce România în perioada de dinainte de 1989

Vineri, Michael Ryan, directorul executiv al Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a declarat în cadrul unei informări de presă organizate la Geneva că nu există dovezi care să sugereze că epidemia de COVID-19 va dispărea în vară.

”Nu ştim deocamdată care va fi activitatea sau comportamentul virusului în diferite condiţii climatice”, a precizat Ryan, care a avertizat împotriva presupunerii că virusul ar dispărea pur şi simplu în timpul verii, precum gripa. ”Trebuie să presupunem că virusul va avea în continuare capacitatea de a se răspândi”, a adăugat el.

Citeste si:  Echipa de Formula 1, Toro Rosso, își va schimba denumirea în următorul sezon

Luni, 104 ţări şi regiuni au raportat un număr total de 109.578 de cazuri de COVID-19, potrivit OMS.

Bilanţul mondial al deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit marţi pragul de 4.000, conform Reuters şi AFP.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata