Cum alegem corpurile de iluminat pentru fiecare încăpere

Putem utiliza corpurile de iluminat pentru a crea un anumit ambient într-o cameră. Cu toate că marea majoritate a camerelor pot fi la fel, în funcţie de preferinţe se poate alege ca lumina să creeze un spaţiu confortabil şi relaxant – cum ar fi recomandat pentru un living, formal – cum ar fi pentru o sală de mese său intim – pentru un dormitor. Acest efect se poate obţine prin selectarea şi aranjarea cu atenţie a corpurilor de iluminat. 

Vom vedea în continuare câteva trucuri legate de design interior care te pot ajuta să creezi o anumită atmosferă într-o cameră, folosind corpuri de iluminat şi lămpi.

Iluminarea unei camere relaxante – cum ar fi un living

Pentru a crea o atmosferă relaxantă într-o cameră de zi ar trebui urmărit iluminatul ambiental. Acest lucru înseamnă în primul rând selectarea lustrelor de plafon şi a aplicelor de perete. Este de dorit să se creeze o lumină globală şi uniforma în întreaga cameră, cu un nivel scăzut de contrast. Acest lucru înseamnă că trebuie evitate umbrele şi nu se vor crea zone mai luminoase decât altele. 

De asemenea, se recomandă evitarea simetriei şi plasarea luminilor într-o schemă echilibrată sau după un anumit tipar, pentru că astfel camera ar avea un aer formal. 

În schimb, se poate obţine o armonie plăcută prin plasarea întâmplătoare a diferitelor tipuri de lumină şi prin utilizarea a cel puţin două, sau chiar trei genuri diferite de corpuri de iluminat.

Iluminarea unei camere formale – cum ar fi o sală de mese

Citeste si:  Danseaza si joaca in Insulele Caraibe

Pentru a crea o atmosferă mai formală cu corpurile de lumină se vor alege piesele elegante, bine proiectate şi cu un aspect clasic. De asemenea, se va urma stabilirea unui echilibru şi a simetriei, ceea ce înseamnă că se vor plasa luminile într-o manieră ordonată şi la distanţe egale.

Optează pentru o lumină centrală semnificativă, cum ar fi un candelabru la sală de mese pe care îl poţi găsi pe Divaniesofa.ro, care va adăugă eleganță şi stil camerei. Apoi stabileşte o ierarhie logică în corpurile de iluminare a camerei, ducând lumina către nivelurile inferioare şi folosind corpuri suplimentare, cum ar fi lămpile. 

Pentru a crea un aspect coerent şi profesional, asigură-te că ai ales un tipar de aranjare a tuturor corpurilor de iluminat. Există colecţii de corpuri de iluminat care au acelaşi aspect tematic şi care îţi vor fi de ajutor pentru a alege simultan mai multe piese încadrate în acelaşi stil. Aceasta uniformitate va adăugă un plus de formalitate sălii de mese. 

Citeste si:  Cum să nu mai risipim atât de mulți bani pe mâncare și alimente

Iluminarea unei camere intime – cum ar fi un dormitor

Unele camere sunt menite să fie intime, primitoare şi pline de armonie, dormitorul fiind un astfel de exemplu. Prin selectarea atentă a corpurilor de iluminat şi a comutatoarelor, se poate crea o cameră de zi care apoi, prin simpla acţionare a unui comutator poate trece într-un mod intim în care luminile ambientale sunt stinse şi se aprind lămpile. 

Foloseşte lămpi speciale pentru a cera zone strălucitoare în cameră, cum ar fi zona de lângă pat, pe o noptieră sau într-un colţ. Este util să poziţionezi aceste lămpi în apropierea locului în care oamenii îşi petrec timpul, lămpile de noptieră fiind alegerea cea mai populară. 

Totodată, păstrarea pereţilor mai întunecaţi ajuta la eliminarea suprastimularii şi va pune accentul pe zonele evidenţiate ca fiind intime. Concentraţia luminii trebuie să fie îndepărtată de pereţi şi de spaţiul mai larg al camerei, fiind atrasă către zonele mai mici. De asemenea, este util să poziţionezi lumina astfel încât să acţioneze mai jos în cameră, evitând iluminarea tavanului.

Iluminarea unei săli festive – cum ar fi sufrageria

Sufrageria ta nu trebuie să fie doar formală. Aceasta poate fi şi o sală de petreceri, deci poate avea un aer festiv. Camerei i se poate da un aer cu totul diferit prin selectarea mai multor corpuri de iluminat decorative. Concentrându-te în special pe cristal, sticlă şi elemente reflectorizante, vei adăuga sufrageriei scânteie şi un aspect de sărbătoare. 

Pentru a nu fi orbitoare, foloseşte luminile strălucitoare pe zone mici, cum ar fi zone de deasupra mesei – care poate servi şi scopuri practice. De asemenea, pentru a ridica starea de spirit şi a aduce un aer jucăuş camerei, alege şi nişte lumini cu accent distractiv.

Iluminarea unei camere de creaţie – cum ar fi biroul de lucru de acasă

Citeste si:  Codurile de bare, elementele care faciliteaza gestiunea

Nu uita că iluminarea nu trebuie să respecte întotdeauna regulile. Este minunat să fii creativ şi să-ţi exprimi stilul personal, urmându-ţi inspiraţia şi jucându-te cu lumina. Pentru a crea o cameră care să îţi inspire creativitate foloseşte un iluminat neobişnuit, îndrăzneţ şi colorat. 

Cauta forme interesante şi evită liniile drepte. Curbele se simt mai expresive şi sugerează creativitatea. Uită-te la profilul corpului de iluminat sau al lămpii şi optează pentru piesele colorate, bine conturate, care au impact prin estetică, creativitate şi unicitate. 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata