7 greșeli pe care sa le eviți când îți construiești o casă

După multe calcule și eforturi, ai făcut rost în sfârșit, de banii necesari pentru a-ți construi propria casă. Este un moment important, pe care l-ai așteptat de mult, dar nu trebuie să te lași pradă entuziasmului și să te avânți în acest proiect cu capul înainte, pentru că riști să scapi din vedere unele aspecte esențiale.

Prin urmare, analizează foarte bine care sunt pașii următori pe care îi ai de făcut și ține cont de aceste greșeli frecvente, astfel încât să nu le calci pe urme.

O fundație prost dimensionată

Fundația și acoperișul necesită cele mai mari cheltuieli atunci când îți construiești o casă de la zero, iar mulți sunt tentați să mai reducă din costuri la aceste capitole. În cazul fundației, trebuie să te intereseze în primul rând ca aceasta să fie corect proiectată și realizată, pentru că este un element fundamental în structura de rezistență a casei. Această parte a construcției trebuie să aibă exact adâncimea și dimensiunile specificate de proiectant,  indiferent care ar fi costurile de execuție.

Muncitori plătiți cu ziua

Cea mai bună idee este să apelezi la o echipă de muncitori profesioniști, căreia să îi încredințezi întreaga lucrare, în loc să aloci fiecare etapă a execuției unor echipe diferite. Prețul plătit va fi astfel mai mic cu circa 20% și vei ști exact care este termenul de finalizare.

Cea mai proastă alegere este să apelezi la muncitori plătiți cu ziua, pentru că aceștia nu au niciun interes să grăbească lucrările și vor trage de timp oricând vor avea ocazia.

Materiale de calitate slabă

Tot din rațiuni economice, ai putea fi tentat să te uiți în primul rând la prețul materialelor și abia apoi la calitatea acestora. Această abordare este una greșită, întrucât, mai târziu, te-ar putea costa mult mai mult decât ai economisit cumpărând un material mai ieftin. Calitatea costă întotdeauna, însă trebuie să ții cont și de beneficii și astfel vei înțelege că e mai bine să investești mai mult în faza de construcție, decât să dai banii pe reparații ulterior.

Citeste si:  Investiția de 6,9 milioane de euro a Wilo Group inaugurată oficial printr-un eveniment hibrid

Neglijarea hidroizolației

Anumite zone ale locuinței sunt expuse riscului de infiltrații, astfel că este necesară efectuarea unor lucrări de hidroizolație, care să împiedice acest lucru. În cazul unei case, riscul de infiltrații se manifestă la nivelul fundației, al pardoselilor, băii, acoperișului și al terasei. Pentru fiecare dintre aceste zone există materiale specifice de hidroizolație, care pot fi găsite accesând acest link https://www.macostore.ro/hidroizolatii. Esențial este ca fiecare material să fie utilizat doar în zona căreia îi este destinat, altfel, eficiența hidroizolației fiind foarte scăzută.

Nerespectarea proiectului

Dacă ți-a mai venit o idee în timpul lucrărilor și vei să mai adaugi ceva la proiectul inițial, nu face asta fără a te consulta în prealabil cu specialistul care a realizat acest proiect. Orice abatere de la planul construcției poate avea efecte nedorite, uneori imposibil de corectat.

Cel mai des, beneficiarii obișnuiesc să modifice dimensiunea camerelor, solicitând constructorilor să le facă ceva mai mari, iar rezultatul final nu este niciodată unul dorit, mai ales dacă la realizarea fundației s-a respectat planul inițial.

Contractarea lucrărilor în plin sezon

Chiar dacă ești nerăbdător să vezi construcția începută și terminată, e bine să nu te grăbești atunci când bați palma cu constructorul. Cel mai bine este să negociezi în perioada de toamnă-iarnă, atunci când se încheie sezonul construcțiilor, din caza vremii nefavorabile. În acea perioadă, constructorii au mai puține oferte și vor fi dispuși să cadă la înțelegere pe un preț mai mic. În cealaltă situație, dacă mergi la negociere după începutul sezonului de lucrări, prețul crește, nemaivorbind de faptul că va fi mai dificil să găsești o echipă disponibilă.

O casă prea mare pentru nevoile familiei

Nu are rost că îți construiești o casă supradimensionată, cu multe dormitoare și băi, dacă nu ai o familie numeroasă. În acest fel, nu vei face decât să cheltui niște bani degeaba, pe care ai putea să îi investești în ceva mai util.  Costurile construcției vor fi mai mari, iar camerele în plus vor rămâne nefolosite și vor continua să „înghită” bani degeaba.

Ținând cont de toate acestea, ai toate șansele să fii pe deplin mulțumit atunci când vei păși pentru prima dată pragul noii tale case.  

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner