Cum ne păstrăm business-ul sănătos în caz de Coronavirus

Întreaga lume trece printr-o perioadă tulbure, fiind nevoită să se lupte cu noul virus COVID-19. Din cauza instalării stării de urgență în mai multe zone ale lumii, introducerea carantinei și interzicerea călătoriilor, majoritatea afacerilor se află într-o situație de criză nemaiîntâlnită până acum. Cu toate acestea, iată cum poți diminua impactul pe care virusul COVID-19 îl are asupra afacerii tale.

Pune întrebările corecte

Pentru a verifica în ce măsură ești pregătit să depășești cu brio perioada de pandemie, trebuie să îți pui câteva întrebări.

 • Rezistă firma dacă toți angajații sau o bună parte din ei nu mai pot veni la muncă?
 • În ce măsură afectează afacerea lipsa clienților în situația recomandării de carantină sau setarea altor priorități a acestora?
 • Ce se întâmplă dacă firmele de curierat nu mai pot onora comenzile?
 • Cât poți rezista fără să te aprovizionezi cu materie primă?

În funcție de răspunsurile acestor întrebări și odată ce ai identificat atât punctele fortecât și pe cele vulnerabile, poți porni mai departe în realizarea unui plan de continuitate a afacerii.  

Ce este planul de continuitate a afacerii

Citeste si:  Costume tematice pentru petrecerile copiilor - cele mai inedite costume

Majoritatea companiilor mari au strategii bine puse la punct pentru a limita efectele unei pandemii. Pe de altă parte însă, companiile mici sau medii nu au luat niciodată în calcul astfel de riscuri. Ca urmare, indiferent de domeniul de activitate sau de numărul de angajați, poți opta oricând la serviciile unei firme ce asigură suport pentru o gestionare corectă a situației de criză. Există firme, precum Decalex, care pe lângă servicii de conformitate, detin expertiza de business necesara increarea unui plan de continuitate a afacerii, testarea eficienței acestuia dar și pregătirea personalului în vederea înțelegerii și aplicării planului.

Planul de continuitate a afacerii reprezintă strategia prin care o firma își continua activitatea un timp limitat în timpul sau după depășirea unei situații extreme. Chiar dacă nu s-a inventat strategia generală valabilă pentru toate afacerile, există, în mare, câteva principii ce le poți adapta în funcție de natura afacerii tale.

 • Înființează o echipă de management  de criza.
 • Instruiește personalul în privința planului.
 • Creează un sistem ce permite oamenilor sa lucreze de acasă.
 • Amână întâlnirile și călătoriile și înlocuiește-le cu videoconferințele.

Pentru situația în care desfășurarea activității depinde de prezența angajaților la locul de muncă:

 • Program de muncă flexibil pentru a reduce numărul de persoane care sunt simultan în birou.
 • Asigură consumabile precum săpun sau dezinfectant și oferă instruirea angajaților în ceea ce privește igiena personală eficientă.
 • Comunică angajaților ca este important sa stea acasă dacă prezinta simtome specifice virusului COVID-19.

Știm că o pandemie este imprevizibilă iar efectele acesteia nu pot fi prezise cu exactitate, ci doar bănuite, tocmai de aceea, existența unei strategii privind continuitatea afacerii pentru toate scenariile de forță majoră este vitală pentru afacerea ta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner