Certificate energetice – informaţii utile pe care trebuie să le cunoşti

În ultimii ani mobilitatea populației și în țara noastră a crescut, imobilele se vând sau se închiriază într-un ritm mult mai rapid decât înainte.

Oamenii își mută domiciliul, dar și companiile investesc în noi clădiri pentru a-și dezvolta afacerile cât mai mult.

Atât dezvoltatorii de clădiri, cât și persoanele fizice care au un imobil de vânzare sau închirere trebuie să ştie că înainte de a semna un contract cu potenţialii chiriaşi sau cumpărători trebuie să obţină o serie de documente extrem de importante. Printre acestea se numără şi certificatele energetice (certificatele de performanță energetică).

În rândurile ce urmează sunt menţionate principalele elemente pe care proprietarii de imobile trebuie să le cunoască, astfel încât să îşi uşureze sarcina de a obține actele de care au nevoie.

Ce sunt certificatele energetice?

Pentru început, foarte important de menţionat este faptul că certificatele de performanță energetică (sau certificate energetice, mai pe scurt) sunt documentele cu ajutorul cărora se dovedeşte cât de eficiente din punct de vedere energetic sunt imobilele pentru care sunt eliberate.

Citeste si:  Cum îţi alegi cei mai buni pantaloni de lucru !

Poate fi vorba despre locuințe, spaţii de birouri, clădiri în care se desfăşoară activităţi cu publicul, aşa cum sunt spitalele, restaurantele sau hotelurile, dar şi alte tipuri de imobile, pentru toate este unecesar un astfel de act.

Din fericire, certificatele sunt extrem de simplu de obţinut dacă știi cum să procedezi.

Care sunt paşii ce trebuie urmaţi?

Certificatul energetic este emis de către auditori energetici atestați.

Pentru imobilul în cauză trebuie să se întocmească  un dosar în care să se includă o serie de acte ale imobilului, iar acestea se vor înmâna auditorului ales.

Specialistul le va analiza, urmând să facă și o vizită la clădire pentru a obține informații suplimentare față de cele obținute din actele construcției.

Clădirea va fi încadrată într-o clasă energetică, în funție de consumul anual de energie pe metrul pătrat.

Citeste si:  Cum să-ți dezvolți afacerea

Încadrarea clădirilor într-o clasă energetică superioară

Proprietarii care sunt nemulțumiți de clasa energetică în care a fost inclus imobilul sau apartamentul lor, pot să facă lucrări de modernizare a acestuia, ulterior solicitând un alt certificat de performanță energetică (CPE).

În cazul în care se obține o clasă energetică ce presupune o bună eficiență a consumului de energie, există posibilitatea să primiți de la clienți un preț mai bun decât pentru un imobil ineficient.

Obţinerea certificatelor energetice presupune un proces simplu dacă se procedează corect.

Auditorul energetic vă poate da toate informațiile de care aveți nevoie.

Prețul certificatului energetic

Prețul unui certificat energetic emis de auditorii companiei Reflex Architecture SRL pentru imobilele din București și Ilfov pornește de la 130 lei pentru o garsonieră și ajunge la 180 lei pentru apartamentele cu 5 camere și se emite în maxim 24 ore de la vizitarea construcției și primirea actelor imobilului solicitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner