In 2019, România s-a situat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui

In rândul statelor membre ale Uniunii Europene, România s-a situat în 2019 pe primul loc în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia realizată de porumb boabe şi floarea soarelui, a anunţat marţi Institutului Naţional de Statistică.

După Franţa, Germania şi Polonia, la grâu, România s-a situat pe locul patru, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată. La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul şapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit şi Belgia.

Citeste si:  AstraZeneca primește imunitate parțială în acordul cu vaccinurile la prețuri reduse din UE

Suprafaţa cultivată în 2019, comparativ cu anul precedent, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi a scăzut la leguminoase pentru boabe şi legume, conform datelor INS.

Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2019, comparativ cu 2018, la leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi legume.

Producţia de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producţiei la porumb boabe.  Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producţia a scăzut cu 6,5%, faţă de anul precedent, în principal din cauza reducerii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din cea cultivată cu cereale pentru boabe, iar suprafaţa cultivată cu grâu 38,8%.

Citeste si:  Valeriu Tabără va prelua portfoliului Agriculturii

Dar la leguminoase pentru boabe, producţia a urcat cu 27,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.
Producţia la plante uleioase a scăzut cu 9,0%, deşi suprafaţa cultivată a crescut cu +3,4%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiţă (-47,1%) şi soia boabe (-20,6%).

Suprafaţa cultivată cu cartofi a urcat cu 0,6%, iar producţia a scăzut cu 10,2%, faţă de anul precedent. Producţia de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare atât a scăderii suprafeţei cultivate, cât şi a randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Citeste si:  Române, spune lumii cine eşti! 9.000 de ani de istorie îţi cer asta

In anul 2019, producţia de struguri a scăzut cu 15%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar cu 15,5%, faţă de anul precedent, se arata in datele INS.

Iar producţia de fructe din livezi s-a redus cu 10,7%, din cauza scăderii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata