UE ar putea aloca 10% din PIB pentru a repara pagubele economice

Pentru a repara pagubele economice produse de coronavirus, Uniunea Europeană ar putea aloca 10% din Produsul Intern Brut (PIB), aproximativ 1.600 de miliarde de euro, declară preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

„Pachetul de relansare economică, care este pregătit în prezent pentru a ajuta Uniunea Europeană să îşi revină după pandemia de coronavirus, s-ar putea ridica la aproximativ 1.600 miliarde de euro, echivalent cu aproape 10% din PIB-ul UE”, scrie, miercuri, pe Facebook, preşedintele PMP.

Obiectivul este acela de a ajuta IMM-urile afectate de criza sanitară prin subvenţii, în contextul în care toate statele membre ar trebui să beneficieze de acces egal la finanţare şi credit.

Citeste si:  Cum să accesezi fonduri europene

După ce Spania, Italia şi Franţa au cerut finanţări pentru repornirea economiilor blocului european şi pentru a preveni declinul ţărilor grav afectate în faţa celor care au fost mai pregătite pentru criză, Germania şi-a arătat disponibilitatea de a participa la reacţia de solidaritate a UE, menţionând că un astfel de fond de revenire trebuie să fie unul temporar, subliniază Tomac.

Ursula von der Leyen, săptămâna trecută, în plenul Parlamentul European, preşedintele Comisiei Europene, a pledat din nou pentru un Plan Marshall de redresare a Europei, bazat pe bugetul multianual european, care va acţiona precum „nava-mamă a acestei relansări” şi în cadrul căreia „piaţa unică şi politică de coeziune sunt două feţe ale aceleiaşi monede”.

Citeste si:  UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 22,4 miliarde de euro

Acest plan de relansare economică a UE urmează să fie discutat joi, 23 aprilie, de şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, conform liderului PMP.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close