10 Reguli de Siguranță Pentru Remorci

Remorcarea în deplină siguranță a încărcăturii transportate cu extensii precum remorcă auto este importantă. De măsurile luate corect  depind nu doar bunăstarea  șoferului, a pasagerilor  și securitatea bunurilor, ci și siguranța celorlalți participanți în trafic. Pentru că deplasarea cu o remorcă înseamnă o responsabilitate în plus, o sarcină suplimentară pentru autovehicul și un plus de atenție din partea șoferului, ne-am gândit să realizăm o lista cu regulile de sigurantă care să contribuie la buna desfășurare a unui transport important. Acest ghid scurt cuprinde o serie de măsuri ce trebuie luate cu privire la cuplarea remorcii, dar și câteva reguli de bun simț care trebuie respectate pentru că totul să se desfășoare conform așteptărilor. 

Trebuie să știi că studiile de specialitate au scos la iveală că principalele cauze a accidentelor în astfel de situații nu sunt legate de defecțiuni ale echipamentelor de transport, ci erorile de șofat. Neadaptarea vitezei la condițiile de trafic, neatenția la volan și neacordarea de prioritate sunt principale cauze ce duc coliziuni ușoare sau grave.  

Alege echipamentul adecvat 

Când vine vorba de transport este important să ai echipamentul adecvat, nu neapărat pe cel mai bun și cel mai scump de pe piață. Remorca auto trebuie să fie compatibilă ca dimensiune și capacitate cu autoturismul pe care îl folosești. Suprasolicitarea mașinii cu un echipament prea greu sau supraîncărcat nu face decât să crească riscul de accidente. De asemenea este important să alegi și echipamentele de cuplare corespunzătoare. Chiar dacă pe piață sunt disponibile o varietate mare de cârlige de remorcare este important să le alegi pe cele care să corespundă mașinii și extensiei alese.

Cuplează corect remorcă auto 

Înainte de a pleca la drum trebuie să mai verifici o data încărcătură. Ai grijă că cuplarea remorcii să fie realizată corect,  conform instrucțiunilor. Verifică toate elementele de îmbinare: cârligul, lanțurile, cablurile și celelalte componente; trebuie să fii sigur că acestea sunt îmbinate bine. Doar așa poți să ai încredere că încărcătură este asigurată și ești pregătit de drum.  

Respectă distanță în trafic 

Citeste si:  5 sfaturi care te ajuta sa ai un business de succes

Când conduci o mașină cu remorcă este esențial să păstrezi distanță generoasă dintre tine și ceilalți participanți la trafic. Dacă în mod obișnuit nu ești suficient de atent la acest detaliu, trebuie să schimbi perspectivă și modul de șofat! Remorca este o sarcină suplimentară ce influențează modul de frânare, deci pentru a fii în sigurantă este bine să păstrezi o distanță mai mare dintre ține și participanții la trafic din fața ta.  

Când păstrezi distanță, poți vizualiza și anticipa mișcările celui din față, frânezi din timp și nu te protejezi doar pe tine, ci și mașină. Acest mod de șofat vine și cu alt avantaj, menajează sistemul de frânare și prelungește durata de viață a autovehiculului.

Anticipează fiecare mișcare! 

Da, trebuie să recunoaștem că este mult mai dificil să parcurgi traseele obișnuite cu o remorcă ancorată. Că totul să se desfășoare în regulă și în deplină siguranță este esențial să conduci anticipativ, să îți faci dinainte traseul și să anticipezi fiecare mișcare, fiecare curbă, și fiecare oprire. Dacă drumul nu este unul cunoscut folosește instrumentele care îți arată starea acestuia, gradul de aglomerare și celelalte detalii care să te ajută să poți face manevrele specifice fără probleme.  

Nu uită, pentru a avea parte de o călătorie liniștită este important să respecți fluxul de trafic, chiar dacă acest lucru poate fi plictisitor. 

Atenție la tiruri și autovehicule de transport de mare tonaj 

Tirurile, autovehiculele de transport de mare tonaj dar și cele care se deplasează cu viteză mare pot dezechilibra remorca. Forțele care se crează în preajmă acestora pot produce balans puternic și derapaje. Când treci pe lângă un autotren în viteză, remorca ta se va mișcă asemeni unui pendul. Este important să redresezi traseul acesteia astfel minimizezi riscul de răsturnare și accidentare.  

Maximum de atenție la schimbarea benzilor 

Citeste si:  Când și cum se curăță injectoarele?

Schimbarea benzilor pe autostradă este o adevărată provocare chiar și când nu ai o remorcă cuplată… Cu o astfel de extensie punctele oarbe cresc, deci nu vei avea vizibilitate pentru a efectua schimbările în deplină siguranță. În aceste condiții este imperativ să folosești toată atenția.

Depașește doar dacă este necesar 

Atunci când ai remorcă este recomandat să circuli pe prima bandă a șoselei. Trecerea pe bandă a două nu ar trebui să se întâmple deloc. Dacă totuși ești nevoit să depășești asigură-te că ai suficient spațiu pentru realizarea manevrelor.  Realizează toate etapele cu multă răbdare. 

Încetinește treptat 

Când trebuie să oprești sau să frânezi nu o face brusc! Remorca auto aduce sarcină suplimentară pentru autovehicul și procesul nu se mai realizează la fel de rapid. Dacă respecți această recomandare vei realiza în deplină siguranță manevrele și îți vei proteja mașină. Știi că sistemul de frânare este suprasolicitat de mișcările bruște. 

Nu parca în locuri strâmte 

Dacă nu vrei să rămâi blocat cu autoturismul, ai mare grijă unde parchezi! Ieșirea dintr-o parcare strâmtă poate fi o adevărată provocare și dacă conduci o mașină fără remorcă, deci cu această încărcătură poți rămâne blocat, la propriu. Locul ales pentru oprire trebuie să aibă suprafață suficientă pentru a realiza manevrele de întoarcere în siguranță, atât pentru autoturism cât și pentru remorcă. 

Folosește elemente de siguranță suplimentară pentru remorcă 

Furtul remorcii nu este o situație nemaiîntâlnită. Pentru a nu experimenta un astfel de eveniment este indicat să ai măsuri suplimentare de sigurantă. Poți folosi încuietori suplimentare sau sisteme de cuplare antifurt profesionale. Aceste instrumente îți poți oferi siguranța de care ai nevoie. 

Acestea sunt doar câteva dintre regulile care trebuie respectate pentru a avea parte de călătorii sigure și confortabile, când trasporti sarcini suplimentare și folosești extensii de tipul remorcii auto. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner