Touroperatorii greci: o scădere drastică a numărului de vizitatori

După ce Guvernul de la Atena a decis că sezonul turistic va începe la 15 iunie,  touroperatorii greci au anunţat joi că se aşteaptă la o scădere de 70% a sosirilor în acest an,  întârziat din cauza pandemiei de Covid-19, transmite AFP.

In condiţiile în care este responsabil pentru un sfert din Produsul Intern Brut, turismul este un motor-cheie al economiei Greciei.

„Sosirile de turişti vor fi mai mici cu cel puţin 70%” a declarat presedintele Federaţiei hotelierilor din Grecia, Grigoris Tassios, pentru postul de televiziune Skai TV, adăugând că în acest an sunt aşteptaţi maximum nouă milioane de vizitatori.

Citeste si:  Ultima zi de vizitare a expoziţiei "Comorile Chinei"

Preşedintele Asociaţiei organizatorilor de congrese din Grecia, Irini Toliou, a confirmat această estimare. „Ne-a rămas doar perioada cuprinsă între iulie şi septembrie pentru a munci, cu condiţia ca virusului să nu revină în septembrie”, a spus Irini Toliou pentru postul public de televiziune TV ERT.

In 2019 ţara a găzduit peste 34 milioane de vizitatori, ceea ce a generat o cifră de afaceri de peste 18 miliarde de euro, conform cifrelor publicate de Banca Centrală a Greciei.

Odată cu redeschiderea hotelurilor sezoniere şi reluarea zborurilor internaţionale pe aeroportul din Atena, Guvernul de la Atena a anunţat miercuri că sezonul turistic va începe la mijlocul lunii iunie, iar zborurile directe spre şi dinspre insulele greceşti vor începe de la 1 iulie.

Citeste si:  Grecia: Alexis Tsipras acceptă toate condiţiile formulate de creditori

Restaurantele şi barurile din Grecia sunt programate să se redeschidă începând de luni, în timp site-urile arheologice în aer liber vor fi redeschise încă de săptămâna aceasta. Muzeele îşi vor redeschide porţile din 15 iunie.

Grecia a reacţionat rapid la pandemia de Covid-19, înregistrând până miercuri un număr de 166 de morţi, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri. O carantină generală a fost impusă în Grecia la data de 23 martie pentru a stopa răspândirea virusului, ceea ce a dus la oprirea unei mari părţi din economia Greciei.

Citeste si:  Creditorii publici nu pot renunţa la creanţele lor faţă de Grecia, dă asigurări ministrul german de finanţe

Autorităţile de la Atena estimează că în acest an PIB-ul va scădea cu 5-10%, urmând ca 2021 să marcheze o relansare economică.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata