Programele part-time sunt mult mai comune în Europa decât în Statele Unite

Programele part-time  sunt mult mai populare în Europa decât în Statele Unite, unde rata şomajului a atins 14,7% încă de la sfârşitul lunii martie.

 

Astfel, rata şomajului din UE a crescut de la 6,4% în martie la 6,6% în luna aprilie, spune Eurostat, biroul oficial de statistică al Uniunii Europene.

Dar pierderile nu au fost împărţite în mod egal de-a lungul ţărilor membre. Rata şomajului din Spania a crescut de la 14,2% la 14,8%, în timp ce Germania a reuşit să se menţină pe linia de plutire cu 3,5%.

Citeste si:  Wizz Air introduce din octombrie zboruri spre Basel şi Nuremberg, la preţuri ce pornesc de la 129 de lei

Economiştii sunt de părere că ţările europene au fost ajutate de programele part-time, care încurajează companiile să îşi păstreze angajaţii, dar să le reducă numărul de ore lucrate. Astfel, statul le va subvenţiona o parte din salariu. În Germania, de exemplu, statul acoperă între 60% şi 67% din numărul de ore nemuncite.

Business-urile din Uniunea Europeană, la sfârşitul lui aprilie, au depus circa 42 de milioane de cereri de susţinere a angajaţilor din cadrul programelor part-time, echivalentul a 27% din toţi angajaţii Uniunii.

Anna Titareva, economist în cadrul băncii elveţiene UBS, spune că studiile privind piaţa muncii nu surprind în totalitate imaginea actuală a angajaţilor din Uniunea Europeană.

Citeste si:  Deputatul Mircea Roşca şi vărul său, Adrian Rotilă, în arest la domiciliu

„Se pare că unii oameni care şi-au pierdut joburile după introducerea restricţiilor de circulaţie nu au  intrat la socoteală”, a declarat Titareva.

Iar pentru a fi considerat şomer în conformitate cu sondajele UE, un cetăţean european trebuie să îşi caute în mod activ un loc de muncă şi să fie pregătit să îşi înceapă activitatea în maxim două săptămâni. Astfel, restricţiile de circulaţie şi nevoile constante ale copiilor ar fi putut forţa oamenii să amâne procesul de căutare.

„De vreme ce recuperarea economică va dura o perioadă bună de timp, şomajul va creşte semnificativ, chiar dacă programele part-time vor ajuta producţia odată ce nivelul de consum va reveni la normal”, spune Bert Coljin senior economist în cadrul ING.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner