Prin ce se deosebesc rezistențele între ele?

Unul dintre cele mai importante elemente ale unui circuit electronic este rezistența. Un astfel de element este implementat în divizori de tensiune și în sisteme care limitează intensitatea curentului electric. Datorită numeroaselor aplicații și metode de aplicare, rezistența este disponibilă în mai multe variante de proiectare diferite și dispune de o gamă largă de parametri tehnici.

Prin ce se deosebesc rezistențele între ele?

Printre cele mai utilizate rezistențe care se regăsesc pe piață se numără: rezistența SMD, de precizie SMD, de carbon THT, metalizată THT, de siguranță, de încălzire și de putere.

Rezistențe SMD

Una dintre cele mai des utilizate rezistente electronice este așa-numita rezistența SMD. Datorită universalității ei, este potrivită pentru multe aplicații. Rezistențele SMD sunt montate pe plăci de circuite imprimate și sunt disponibile în majoritatea dimensiunilor standard în carcase rotunde mini-melf și carcase dreptunghiulare. Au dimensiuni de la 0402 la 2512 și asigură o toleranță de 1-10%.

În schimb, așa-numita rezistența de precizie SMD asigură o toleranță mult mai mică, care oscilează în limita a 0,1%, garantează o schimbare mai mică a valorii rezistenței sub influența temperaturii și se caracterizează printr-o gamă mai largă de temperaturi de funcționare. Spre deosebire de primul tip, rezistența de precizie SMD nu este atât de universală, iar utilizarea ei se limitează în principal la montarea în amplificatoare de condiționare, convertizoare și divizoare de instrumente de măsurare.

Citeste si:  Crearea unei afaceri online: 6 aspecte de care să ții cont

Rezistențe THT

La rândul lor, rezistențele THT se împart în rezistențe de carbon și rezistențe metalizate. Așa-numitele rezistențe de carbon THT reprezintă o altă categorie de rezistențe frecvent utilizate. Acestea sunt destinate montării prin găuri de inserție, iar datorită parametrilor medii, sunt utilizate în primul rând în aplicații mai puțin solicitante.

Pe de altă parte, așa-numita rezistența metalizată THT este puțin mai scumpă decât cea din carbon. Aceasta garantează parametri mai buni și stabilitatea valorii rezistenței sub influența temperaturii. Avantajul acestui tip de rezistențe constă în faptul că oferta de pe piață este mult mai largă comparativ cu cea a rezistențelor de carbon.

Citeste si:  Cum poți obține un credit în Germania?

Rezistențe de siguranță

În cazul acesta este vorba despre o rezistența metalizată care îndeplinește rolul unor siguranțe, realizând o întrerupere permanentă a circuitului în momentul unui scurtcircuit sau a unei suprasarcini. Așa-numita rezistența de siguranță protejează sistemele electronice împotriva incendiilor și limitează impactul curentului de supratensiune în timpul cuplării alimentării.

Rezistențe de încălzire

Acest tip de rezistența constă din plăci ceramice cu strat rezistiv. Este folosită ca element de încălzire în sistemele care controlează și reglează condițiile climatice din echipamentele industriale.

Rezistențe de putere

Așa-numita rezistența de putere este construită dintr-un fir rezistiv înfășurat pe carcase ceramice. Avem de-a face cu rezistențe puternice care pot fi încărcate cu o putere de până la câteva zeci de wați. Acestea îndeplinesc rolul unor elemente de încălzire în termostate sau al unor rezistențe în sistemele soft start sau în sistemele de încărcare artificiale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner