In Olanda, din cauza crizei, exporturile de flori se prăbuşesc

Florile acestea fiind printre cele mai cunoscute şi importante produse de export ale Olandei. Dar, pandemia de coronavirus (COVID-19) a redus semnificativ exporturile Olandei de flori, a anunţat Oficiul de Statistică, transmite DPA.

Astfel, exporturile olandeze de flori tăiate s-au redus cu 35% în aprilie, faţă de perioada similară din 2019, în timp ce exporturile de bulbi de flori au înregistrat un declin de 18%, arată datele oficiale.

Totuşi, o altă sursă importantă de venituri pentru micuţa ţară din nordul Europei, exporturile olandeze de fructe şi legume, s-au menţinut la un nivel ridicat, în pofida efectelor pandemiei.

Citeste si:  Libra Internet Bank a obţinut un profit net de 115 milioane de lei

În timp ce exporturile de legume au scăzut cu doar 1%, cele de fructe au crescut cu 2% în aprilie, faţă de perioada similară din 2019.

Oficialii de la Royal FloraHolland, cea mai mare firmă de licitaţii cu flori din lume, au anunţat recent că se aşteaptă la pierderi masive în acest an, ca urmare a pandemiei.

În total, 35% din exporturile mondiale de flori şi plante, în valoare de 6,2 miliarde euro pe an, treceau în mod normal prin Olanda, provenind în principal de la cultivatorii olandezi, dar şi de la cei din Africa şi America Latină.

Citeste si:  Ritmul de dezvoltare a pietei centrelor comerciale a incetinit in ultima perioada

In acest context, mai mulţi cultivatori de lalele din Olanda au început să ia măsuri pentru a scăpa de stocurile excedentare, organizând vânzări de tip drive-by la preţuri reduse sau ocupându-se să trimită florile la spitale pentru a-i încuraja pe pacienţi şi lucrătorii din sectorul medical. Însă acestea sunt soluţii locale şi 85% din florile olandeze, în special lalele, sunt exportate.

Astfel, Organizaţia Angajatorilor din Agricultură şi Horticultură din Olanda (LTO) estima recent că pagubele pentru întregul sector agricol al ţării se vor ridica la cinci miliarde de euro şi i-a sfătuit pe fermieri, inclusiv cultivatorii de flori, să păstreze chitanţele şi să filmeze atunci când recoltele lor ajung la gunoi.

Citeste si:  Autoritățile din Coreea de Sud reţin la sol 13 aeronave Boeing 737, după ce au descoperit defecţiuni
Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close