Cum arată piața băuturilor alcoolice după preferințele românilor?

Din punct de vedere al producției și consumului de alcool, România este pe poziții fruntașe la nivel mondial. Ocupăm locul 9 în Europa la producția de bere, iar cea de vin ne plasează pe poziția a 6-a în UE și pe locul 13 în lume. Și mai bine stăm la consum, deși nu este neapărat un capitol cu care să ne lăudăm. Suntem pe locul 5 în clasamentul țărilor care consumă excesiv alcool, dar un sfert din ceea ce bem se produce în ograda proprie și nu ajunge să genereze bani la buget. Totodată, un sfert din populație se pare că nu pune deloc alcool în gură. Și totuși, ce beau românii atunci când beau?

 

Băuturi tari (5,8%)

În timp ce în mediul rural mai toată lumea face țuică și palincă „de casă” fără să vrea să afle, de exemplu, ce e whiskey-ul irlandez, românii de la orașe se răsfață prin baruri cu fel și fel de cocktailuri sofisticate. Cu toate astea, studiile recente arată că nu ne prea înghesuim când vine vorba despre băuturile spirtoase. Doar câteva procente din populația României, în general cei cu vârsta de peste 45 de ani, se declară consumatori de tărie. Mai ales bărbații aleg spirtoase și în special la ocazii precum zile de naștere sau sărbători.

 

Cidru (15,4%) și vin (20%)

Cidrul este băut cu precădere de femei, datorită faptului că are diferite arome și este mai dulce. Băutură din struguri considerată un simbol al rafinamentului, cidrul este preferat de tineri și de femei și este consumat, de regulă, o dată pe săptămână.  Preferințele românilor sunt completate de vin, care se poziționează la mijlocul clasamentului. Vinul este și el băut cu precădere de sărbători, dar și la ieșirile în oraș cu prietenii.

 

Citeste si:  Înțelegi engleza, dar nu o vorbești fluent? Iată cum să-ți îmbunătățești abilitățile de vorbire

Bere (28,1%)

Prima poziție a clasamentului este ocupată de bere, cea mai populară alegere a românilor însetați. Se consumă aproape la orice ocazie, în special de către bărbați, care beau cel puțin o bere pe săptămână. Evident, vara volumul crește, odată cu temperaturile ridicate și prin înmulțirea ocaziilor: grătare, ieșiri la iarbă verde sau vacanțe. În ultima vreme s-a constatat o ușoară migrație a preferințelor românilor, de la berea produsă industrial spre cea artizanală.

 

În ceea ce privește modalitățile prin care își procură băuturile alcoolice, peste 62% dintre români le cumpără din comerț. Paradoxal, în mediul urban o cincime din cosumatori își produc singuri băutura și cam tot atâția o iau de la prieteni, rude sau mici întreprinzători. Tot mai des, în ultima vreme, românii au început să cumpere alcool de pe site-uri specializate, care au de multe ori prețuri considerabil mai mici decât magazinele tradiționale. Dacă vrei să experimentezi, poți încerca un sortiment mai puțin cunoscut de whisky de pe website-ul AlcoolDiscount.ro.

 

Citeste si:  Produse pentru curățenie și igienă în unitățile HoReCa

Când trebuie să aleagă băuturile preferate, românii se uită la preț, dar pun accent foarte mare și pe brand sau pe promoțiile existente în magazine. Și obișnuința de a consuma anumite produse își spune cuvântul, pentru că doar unul din zece români este dispus să încerce produse noi. Iar la capitolul buget, alocăm între 40 și 70 de lei lunar pentru băuturile alcoolice, la cele două extreme aflându-se femeile, respectiv tinerii, aceștia din urmă fiind mai atenți la calitatea băuturii cumpărate.

 

Chiar dacă în teorie piața băuturilor alcoolice de la noi pare una înfloritoare, iată că cifrele nu arată prea bine. Deși statisticile spun că în general consumăm atât de mult încât ne punem sănătatea în pericol, profitul producătorilor și accizele care ajung la buget sunt în continuare la un nivel scăzut. Iar acest fapt poate fi un semnal de alarmă privind calitatea băuturilor alcoolice pe care le bem. În condițiile în care oferta este extrem de variată și pentru toate gusturile, indicii pieței de profil arată că, în continuare, bem mult și prost. Ceea ce este un lucru rău pentru sănătate și se va dovedi deloc ieftin atunci când va trebui să ne punem pe picioare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata