Cel mai sever declin din ultimii 20 de ani la consumul gospodăriilor din UE

Foto: zf.ro

Din 1999 şi până astăzi, consumul real pe cap de locuitor al gospodăriilor din zona euro a scăzut cu 3,3%, în primul trimestru din 2020, după un declin de 0,4% în precedentele trei luni, cel mai sever recul de când Eurostat a început publicarea acestor date, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Anul acesta, din martie, toate statele membre UE, au început să introducă măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Astfel, în primul trimestru din 2020, venitul real al gospodăriilor, per capita, în zona euro, a crescut cu 1,1%, după un declin de 1,1% în precedentele trei luni.

În  schimb, pe intreg teritoriul UE, consumul real al gospodăriilor, per capita, a scăzut cu 2,9% în primele trei luni din acest an, după o reducere de 0,4% în trimestrul patru din 2019, de altfel, cea mai importantă scădere din 1999 şi până în prezent.

Citeste si:  Lovitură sub centură pentru patroni şi PFA-uri: CAS la dividende sau la venitul integral

În UE, venitul real al gospodăriilor, per capita,  a crescut în primul trimestru din 2020 cu 1,2%, după un declin de 1% înregistrat în precedentele trei luni.

In acelaşi timp şi rata de economisire în primele trei luni din 2020 a crescut cu 4,3 puncte procentuale atât în zona euro cât şi în UE, faţă de trimestrul patru din 2019.
În primul trimestru din 2020, rata de economisire a crescut în toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date. Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Belgia, Danemarca şi Olanda, cel mai redus în Polonia, Suedia şi Cehia.

În toate statele membre UE, cu două excepţii, creşterea ratei de economisire este explicată prin declinul sever al cheltuielilor aferente consumului individual.
Cea mai pronunţată scădere a cheltuielilor aferente consumului individual s-a înregistrat în Italia, Spania, Belgia şi Franţa.

Citeste si:  ANCOM: Peste 1,4 milioane numere de telefon portate până la finele lunii iunie

În acelaşi timp, venitul disponibil a variat, crescând în Polonia, Cehia, Danemarca, Olanda, Irlanda şi Finland şi scăzând în Spania, Italia, Portugalia, Germania şi Austria.

În prima parte din acest an, rata de investiţii a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în zona euro şi cu 0,3 puncte procentuale în UE.
În statele membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai semnificativ declin al ratei de investiţii s-a observat în Spania, Franţa şi Belgia. Şapte ţări membre UE au raportat creşteri ale ratei de investiţii, cele mai ridicate fiind în Germania, Danemarca şi Olanda.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner